Kako prepoznati pravi crni hljeb?

Jedan od prvih savjeta koji dobijemo kada je u pitanju zdaviji način prehrane je da bijeli hljeb zamijenimo crnim ili raženim.
12.12.2014 u 10:05

No, nije svaki crni hljeb takav zbog sastojaka od kojih je napravljen. Česta je pojava da je u stvari samo obojen.

'Kruh može imati tamnu boju koju je dobio od supstanci koje se zapravo ne bi smjele nalaziti u kruhu. Dodaju se kafa, kakao, prirodna i umjetna bojila, crveno vino...', opisao je za list Kurir pekar koji je dobro upoznat s metodama bojenja kruha.

Ni svaki raženi kruh, nije doista takav. Raženim se kruhom može nazvati samo onaj koji sadrži najmanje barem 30 posto raženog brašna. Problem je što se, nakon što je kruh ispečen, ne može tačno odrediti koliku količinu raži sadrži.

Kako prepoznati pravi crni hljeb?

- Stavite u vodu komad sredine crnog hljeba. Ako hljeb pobijeli, a voda potamni, znači da je obojen.

- Crni hljeb je tvrd, zbijen i ima veću vlažnost nego bijeli.

- Crni hljeb ne može biti prozračan i elastičan.

- Sredina crnog hljeba ima dublje pore i manja mu je zapremnina.

- Crni hljeb drugačije miriše od bijelog.

(kurir)