Home » Magazin
Kopriva ima višestruko dejstvo na zdravlje
Efikasno čisti krv, sprječava upale i podstiče izbacivanje štetnih materija i kamena iz bubrega. Mladi listovi po ukusu podsjećaju na spanać, ali sadrže pet puta više kalcijuma i šest puta više vitamina C.
Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimuliše rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljećnog čišćenja organizma. Za koprivu znaju svi, a većina je zaobilazi u širokom luku jer žari kožu.
Međutim, veoma je cijenjena zbog ljekovitih svojstava, koja je savremena medicina dokazala. Prirodan je lijek za malokrvnost, opadanje kose, reumatizam i oboljenja zglobova, groznicu, čir na želucu, nesanicu, nervozu... Veoma je rasprostranjena i raste kao korov u baštama, pored ograda, puteva...
U proljeće se bere lišće, od proljeća do jeseni se vadi korijenje, dok se sjeme uzima isključivo u avgustu. Ima visoku vitaminsku vrijednost, pa je preporučuju u ishrani. Sadrži mnogo belančevina, ugljenih hidrata, masti, a od minerala kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, vitamine C, A, B2, B5, K, karoten, pantotensku kiselinu, lecitin, tanin. Ima više vitamina C i A od većine kultivisanih biljaka, ali na našoj trpezi nije dovoljno zastupljena.
(pressing.ba/agencije)