Mladi luk za imunitet, srce, šećer, sprečava rak...

Mladi luk je jedna od najpopularnijih, ali i najzdravijih namirnica na svijetu. Ova vitaminska bomba čuva organizam od raznih bolesti i jača imunitet.
25.03.2019 u 14:56
mladi luk

Dovoljna je jedna vezica dnevno, bilo svježeg ili kao dodatak jelima, da organizam snabdije vitaminima, mnogim mineralima i fitohemikalijama. Sadrži značajne količine vitamina A i C, a posebno se izdvaja po visokom udjelu vitamina K. Tu su još i vitamin E te vitamini grupe B - tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6) i folna kiselina (B9). Od minerala sadržanih u mladom luku ističu se kalijum, kalcijum, natrijum, željezo, fosfor, sumpor, magnezijum, hrom, kao i neki vrijedni a rjeđe prisutni u svakodnevnim namirnicama poput selena, mangana, fluora i kobalta. Kvercetin je još jedan dragocjeni sastojak mladog luka, koji ima snažno antioksidativno, antihistaminsko i protivupalno djelovanje. Kao i svako drugo zeleno lisnato povrće, i mladi luk sadrži značajan udio vlakana. Nutritivne vrijednosti lišća su čak i veće od onih sadržanih u glavici.

Zbog blagotvornog djelovanja na zdravlje, mladi luk s pravom zauzima posebno mjesto u alternativnoj i narodnoj medicini. Svaka od brojnih tvari sadržanih u ovom povrću na određeni način čuva zdravlje.

Čuva srce

Vitamini A i C u mladom luku imaju jaka antioksidantna svojstva i sprečavaju oštećenja ćelijskog tkiva izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Ishrana bogata namirnicama sa visokim nivoom antioksidanata, prije svega voća i povrća, povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Vitamin C pomaže i u snižavanju visokog krvnog pritiska, što takođe može da smanji rizik od srčanih oboljenja.

Snižava šećer u krvi

Hrom prisutan u mladom luku ima niz zdravstvenih koristi, a samo jedna od njih je prevencija i kontrola dijabetesa. Istraživanje izraelskog tima ljekara pokazalo je da uzimanje 200 mg hroma tri sedmice može sniziti nivo šećera u krvi kod starijih dijabetičara za čak 40 mg/dl. Fitonutrijent alil-propil-disulfid (APSD) sadržan u luku takođe je koristan za dijabetičare. On stimuliše izlučivanje insulina i tako pomaže u kontroli visokog nivoa šećera u krvi.

Poboljšava imunitet i sprečava rak

Istraživanja su pokazala da je mladi luk bogat izvor fitohemikalija, posebno jedinjenja flavonoida, kao što su kvercetin i antocijani. Ova konkretna fitohemijska jedinjenja zapravo su prirodne hemikalije koje sadrže biljke, i koje mogu da poboljšaju imunitet. Pored toga, istraživanja su pokazala da flavonoidi mogu, takođe, pomoći u sprečavanju raka eliminisanjem ksantin-oksidaze, enzima koji proizvodi slobodne radikale.

Smanjuje upale

Kvercetin, najpoznatiji i najvredniji sastojak mladog luka, ima moćna antiupalna svojstva. On posebno blagotvorno djeluje kod svih upalnih procesa i oboljenja uzrokovanih njima, poput npr. artritisa. Već stotinama godina mladi luk se u narodnoj medicini koristi za ublažavanje svih vrsta oteklina. Štiti vid Mladi luk sadrži karotenoide, uključujući vitamin A, lutein i zeaksantin koji imaju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju. Usljed nedostatka vitamina A mogu se razviti ulkus rožnjače, noćno sljepilo, kao i drugi poremećaji vida. "Redovna konzumacija ove namirnice može zaštititi ćelije oka od oštećenja i preventivno djelovati na pojavu makularne degeneracije", tvrde stručnjaci s Univerziteta "Maryland Medical Center".

Jača kosti i zube

Istraživanja su potvrdila da mladi luk jača kosti. Velike količine vitamina K u ovom povrću pomažu tijelu u iskorištavanju kalcijuma, minerala koji je prijeko potreban za održavanje gustoće kostiju. Fluor u mladom luku doprinosi dobrom zdravlju kostiju i zuba, a bakar čuva kosti i zglobove. Neka istraživanja su pokazala da može pomoći u prevenciji osteoporoze kod žena.

Dobar i za kožu

Mladi luk pomaže organizmu da proizvodi veće količine kolagena i da ga obnavlja. Kolagen je neophodan da koža ostane lijepa, a uvođenje ovog povrća u ishranu pomoći će da bude zdrava i mladolika.