Namirnice za jačanje imuniteta

Za one koji žele da se sami posvete jačanju imunog sistema, predlažemo najbolje moguće namirnice koje se mogu koristiti kroz ishranu, napitke, čajeve.
20.10.2014 u 12:41

Bijeli luk

Ma koliko da vam se njegov miris možda ne sviđa, treba da znate da taj miris izaziva upravo ona supstanca koja je najefikasnije u njemu - alicin. Alicin je prirodni ubica bakterija i gljivica. Što je još interesantnije, dokazano je da svjež bijeli luk ima i antivirusna svojstva. U pitanju je pojedinačno naljekovitija biljka na svijetu. Povrh svega, bijeli luk je bogat antioksidansima.

Pomaže da se izbaci sluz iz bronhija i pluća, što ga čini veoma poželjnom namirnicom ukoliko imamo problema sa infekcijama gornjeg dijela disajnih puteva. U kombinaciji sa crnim lukom je posebno koristan, jer i crni luk sadrži sumporna ideja koja pomažu imunitetu i djelovanju bijelih krvnih zrnaca, a crni luk još posebno pomaže eliminaciju sluzi iz disajnih organa.

Bijeli luk snižava krvni pritisak, holesterol, dijabetes, otčepljuje arterije, neophodan je u borbi protiv raka... Bijeli luk se može jesti, ili koristiti kao napitak. Jedna doza napitka - 3 do 5 češnjaka promiješati u blender sa jednim cijeđenim limunom i jednom čašom vode. Doza se može povećavati i koristiti nekoliko puta na dan, zavisno od potreba. Osobe sa niskim krvnim pritiskom moraju biti opreznije.

Ehinacea

Neki od najboljih ljekara prirodne medicine na svijetu, poput dr Ričarda Šulca, kazaće vam da je biljka ehinacea najbolja na svijetu za jačanje imuniteta, a naročito njen korjen. Od korjena i uopšte ehinacee mogu se pripremati čajevi i tinkture. Ehinacea pomaže tijelu da u kratkom roku stvori veći broj T-ćelija(prirodne ubice) i drugih ćelija koje štite organizam i uništavaju strane napadače. Ehinacea je ljekovita protiv prehlade, gripa i groznice, kao i svih vrsta infekcija, vreline i otoka. Poznata je i kao lijek protiv raka.

Đumbir

Đumbir je poznat po tome što ubrzava cirkulaciju, zagrijeva, i pomaže da preguramo prehladu u početnoj fazi. On takođe umanjuje bolove u mišićima (koji se javljaju tokom gripa). Ali, manje je poznato da đumbir pomaže tijelu da ubije virus gripa, kao i da podržava imuni sistem u borbi protiv infekcija. Ovo su otkrila nedavna kineska i indijska proučavanja. Veoma je lako dodati đumbir u ishranu. Naprosto dodate malo nasjeckanog svježeg ili u đumbira prahu u supu, salatu i sl. A možete i da pripremite đumbir čaj sa limunom, najviše korišćeno sredstvo protiv prehlada u zapadnim zemljama, ali i cijediti ga u sokovnik ili blender zajedno sa bijelim lukom i limunom. Đumbir je zdrav za kompletan organizam.

Ljuta paprika i hren

O ulozi vitamina C u održavanju imuniteta već i vrapci znaju, o tome ne treba pričati previše. Ono što je manje poznato jeste koji su najbogatiji izvori ovog vitamina. Svježa paprika, posebno ona ljuta, ima znatno više vitamina C od limuna i pomorandže koji se obično preporučuju. Znatno više vitamina C od limuna sadrži i hren, koji još pritom sjajno "čisti" zapušen nos i sinuse! Dakle, navalite na papričice i ren! Osim toga, ljuta paprika je biljka koja ubjedljivo najbolje poboljšava cirkulaciju u organizmu.

Mrkva

Možda niste znali, mrkva je prirodni borac protiv infekcija. Pošto je veoma bogata beta-karotinom i drugim karotinoidima, ona pomaže rad imunog sistema tako što pomaže tijelu da poveća proizvodnju NK ćelija (ćelija koje proždiru bakterije) i T-ćelija, koje su tijelu potrebne da se bori protiv infekcija i mikroba. Redovno konzumiranje svježe iscijeđenog soka od mrkve donijeće vam povećan unos beta-karotina. Vitamin A, kojim je mrkva bogata, takođe pomaže zdravlju disajnih puteva. Mrkvu je poželjno cijediti kao sok jer se na taj način mogu konzumirati značajne količine.

Prirodni med

Med je mnogo više od "prirodnog zaslađivača". Ozbiljna proučavanja pokazala su da ima brojna povoljna djelovanja na zdravlje. Ono što je interesantno jeste da ima baktercidno dejstvo i da uništava bakterije koje su čest izazivač posebno hroničnih upala sinusa i grla. Djeluje i protiv nekih sojeva bakterija koje su rezistentne na antibiotike. Nemojte ga dodavati u vreo čaj - to može da uništi neka od njegovih korisnih svojstava. Možete da uzmete kašičicu i rastopite ga u ustima (koristite drvenu illi plastičnu) ili ga dodajte u čaj kada se ohladi da bude mlak.

(mojezdravlje.ba)