Štite od raka, srčanih tegoba i debljina

Uživate li u hrani začinjenoj čili papričicama, feferonima ili kajenskim paprom? Odlično jer ovi začini ne doprinose samo okusu vašeg obroka, već imaju i zdravstvene blagodati.
19.01.2015 u 08:52

Gubitak kilograma

'Vrućina' u feferonima potječe od tvari kapsaicin, koja dokazano potiče rad metabolizma te sagorijevanje kalorija. Uz to, jedna kanadska studija pokazala je da muškarci koji predjelo pojedu s nešto ljutog umaka, do kraja obroka unesu 200 kalorija manje od osoba koje se nisu prepustile uživanju u začinjenoj hrani.

Štiti srce

Studija koju je objavilo udruženje American Chemical Society pokazala je da kapsaicin iz čili papričica snižava razine lošeg kolesterola u krvi, smanjuje krvni tlak, pojačava cirkulaciju i sprečava sužavanje arterija, te tako štiti srce od kardiovaskularnih bolesti.

Štiti od raka

Prema nekim podacima Američkog udruženje za borbu protiv raka (American Cancer Society) postoji jaka povezanost između konzumacije čili papričica i smanjivanja širenja raka prostate. S druge strane, indijski istraživači su otkrili da kurkuma sadrži antioksidant s jakim antitumorskim djelovanjem. Ipak, ne preporučuje se pretjerivanje s ljutim.

(mojezdravlje)