"AIK se na Grbavicu dolazi braniti, neće biti puno golova"

Jedan od najvećih sportskih i humanitarnih radnika u Skandinaviji Reuf Jahić govori za pressing.ba o duelu Željezničara i švedskog AIK-a koji se igra u četvrtak na Grbavici u okviru Evropske lige.
10.07.2017 u 17:26
aik jahic

- Prije svega moram da kažem kako su dva bivša naša fudbalera iz Degerforsa i to Andrijas i Johanson igrala za AIK. Oni su kasnije napravili velike karijere jer su igrali za reprezentaciju zatim za Milan, Newcastle...Zato mi je AIK nekako drag klub, kaže Jahić.

O narednom protivniku Željezničara on kaže:

- Ovdje u Švedskoj smatraju da su favoriti ali jako cijene Željezničar. Znaju oni da mi Balkanci znamo dobro igrat lopte, kaže Jahić.

Onda je bio malo konkretniji.

- AIK je nevjerovatno tvrda ekipa. Njihova odbrana je "beton". Oni će se na Grbavici doći da brane. Da igraju na nulu. Ustvari da ne prime gol. Nešto će pokušati iz kontranapada, ali njihov najvažniji zadatak je ne primiti gol. Mislim da će to biti 0:0 ili minimalna prednost za jedne ili druge. Realno Željo zna više igrati lopte, bolji su tehnički, ali Šveđani su jako borbeni, puno trče, skaču, borbeni su... veli Jahić.

A, šta onda čeka Plave u revanšu Jahić pojašnjava:

- Onda neka je Želji samo Bog na pomoći. Kući su nevjerovatni. Navijači ih nose 90 minuta. Napadaju sa svih strana. Jednostavno teško će biti Želji odbraniti se, misli Reuf.

Jahić je predsjednik četveroligaša Degerforsa kojeg s klupe predvodi bivši selektor U21 reprezentacije BiH Šener Bajramović. Degerfors trenutno na polusezoni zauzima peto mjesto.

- Nisam zadovoljan. Prvi nam bježi pet bodova ali pokušat ćemo sustići. Bajramović još hvata konce ekipe, imamo četiri Afrikanca, tri Brazilca i četiri Bosanca. Sad ćemo angažovati još pet Bosanaca samo kako bi se domogli prvog mjesta.

Kaže kako je jedan igrač ostavio sjajn dojam.

- Elvin Suljić bivši igrač Radničkog iz Lukavca je prvi strijelac Lige sa 15 golova. Sjajan je momak i drago mi je što je opravdao moje povjerenje jer sam ga ja doveo u Švedsku a sada igra u drugoj ekipi, kaže Jahić.

Spomenuo je još jednog igrača iz BiH:

- Anel Alibašić bivši fudbaler Željezničara sjajno igra u Angebacku. Naš je kapiten i prvi je strijelac ekipe sa osam golova a igra u veznom redu i već imam problem da ga zadržim jer svi ga traže, hvali svog kapitena Jahić.

Na kraju se dotakao i Sulejmana Krpića.

- Mislim da je kod njega glavni problem bio što ga je neko ocinkao za njegovu lošu prošlost. Ustvari za neku tuču koju je imao. Ovdje je demokratska država i ne žele da imaju posla s nekim ko je bio osuđivan. Inače, po kvalitetu je Krpić mogao igrati.

(M.S./pressing.ba)