Njemačka protjeruje blizance iz BiH

Dvadesetšestogodišnjih blizanaca porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji su zbog sumnje da pripremaju teroristički napad uhapšeni u Njemačkoj krajem jula, biće deportovani u BiH javljaju njemački mediji.
11.08.2017 u 10:33
njemacka

Blizanci će bit deportovani jer je ocijenjeno da predstavljaju opasnost za sigurnost Njemačke a ovu odluku donio je Okružni sud u Güstrowu (okrug Rostock) na zahtjev Ministarstva za unutrašnje poslove.

Iako optuženi blizanci imaju sedam dana da ulože žalbu na odluku o protjerivanju, njemački pravosudni organi smatraju da se to neće desiti. Lorenz Caffier, ministar za unutrašnje poslove pokrajine Mecklenburg-Vorpommern, prema pisanju njemačkih medija izrazio je zadovoljstvo pravnim potezima njemačkih vlasti koji će dovesti do protjerivanja braće u Bosnu i Hercegovinu.

Oni su sada u zatvrou i tu će biti sve do septembra kada će biti protjerani.

U julskoj antiterorističkoj akciji u Güstrowu, tada su uhapšene tri osobe, blizanci iz BiH i jedan državljanin Njemačke, zbog sumnji za pripremanje terorističkih napada i povezanosti s ekstremnim islamističkim organizacijama.

Regionalni sud u Rostocku i pored protesta Savezne policije odlučio je kako ne postoji dovoljno dokaza te je trojac pustio na slobodu. Nakon puštanja iz pritvora Savezna policija je odlučila pratiti njihovo kretanje, no sada se desio novi preokret u slučaju što je rezultiralo pritvaranjem u utorak i odlukom o deportaciji.

(pressing.ba)