Ovo su najveći zagađivači vazduha na Zapadnom Balkanu

Stručnjaci godinama upozoravaju na problem u vezi sa termoelektranama na Zapadnom Balkanu, a ove godine posljedica je da smo imali najzagađeniji vazduh na svijetu.
22.01.2020 u 16:02
zagadjen zrak

Ostaje pitanje na koje sve načine će ovo zagađenje uticati na zdravlje građana sa ovih prostora. Alijansa za zdravlje i životnu sredinu - HEAL u okviru kampanje "Evropa bez uglja" u februaru 2019. objavila je izvještaj o uticaju termoelektrana na javno zdravlje.

U ovom izvještaju se navodi da je, prema podacima iz 2016. godine, Termoelektrana "Kostolac B" najveći zagađivač u Evropi kada je riječ o sumpor-dioksidu.

Prema ovom izvještaju, na Zapadnom Balkanu postoji 16 zastarjelih elektrana na ugalj koje ugrožavaju javno zdravlje i stvaraju ogromne količine materija koje zagađuju vazduh. Posljedice ovih zagađenja su, piše u izvještaju, 3.000 preuranjenih smrti godišnje, 8.000 slučajeva bronhitisa kod djece i druge hronične bolesti "koje zdravstvene sisteme i privrede koštaju ukupno 6,1–11,5 milijardi evra".

Termolektrane na ugalj u zemljama Zapadnog Balkana: Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedonija, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji, iako nisu članice Evropske unije, zagađuju vazduh u zemljama Unije emitujući zabrinjavajuće visoke nivoe zagađujućih materija.

U ovom izvještaju stoji da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da se nijedan nivo zagađenja vazduha ne može smatrati ‘bezbjednim’ i da je veza između zagađenja vazduha i respiratornih i kardiovaskularnih bolesti nesporna. Udisanje čestica, čak i na niskom nivou, može dovesti do fizioloških promjena u tijelu koje štete zdravlju. Osam od deset najvećih zagađivača među termoelektranama na ugalj u EU i zemljama kandidatima za člastvo u EU nalazi se na Zapadnom Balkanu.

"Godine 2016., srpska termoelektrana Kostolac B nadmašila je Ugljevik iz Bosne i Hercegovine, postajući najozloglašeniji zagađivač sumpor dioksidom. Kostolac B i Ugljevik čine polovinu ukupnog zagađenja SO2 iz termoelektrana na ugalj u regionu Zapadnog Balkana. Samo ove dve termoelektrane odgovorne su za oko 25% ukupnih emisija SO2 iz uglja u EU i na Balkanu zajedno", ističe se u ovom izvještaju.

(buka)