Lepa Brena za 57.rođendan priznala za čim žali u životu

Fahreta Jahić-Živojinović, u narodu poznatija kao Lepa Brena (57), gotovo je 40 godina na samom vrhu regionalne muzičke scene.
22.10.2017 u 11:44
brena

Iako je na vrhuncu slave bila još potkraj 80-ih, kada ju je čak i u Bugarskoj gledalo više od 100.000 ljudi, Brena je i danas jako popularna, a to se najbolje vidjelo tokom njezina posljednjeg gostovanja u Zagrebu, u kasinu Diamond Palace. Iako ju je čekao naporan koncert, Brena je smireno odgovarala na pitanja novniara Večernjeg lista.

- Bez obzira na to što se događalo na ovim prostorima, svuda publiku doživljavam kao svoju, doživljavam je jako sebično. Znate zašto? Kada vratim film, s toliko sam iskrenosti, ljubavi i požrtvovnosti davala sebe na tim koncertima. Svatko u karijeri ima uspone i padove, ali kada sumiram cijelu priču, jako sam sretna i ponosna. Ujutro kad ustanem uvijek kažem – hvala ti, Bože, što si mi dao priliku da živim život koji me u teškim trenucima naučio kako da ustanem i volim običan život. Ako ne znate kako uživati u jednostavnom životu, čemu onda sve to? Ima puno mojih kolega koji se ne žele baviti običnim stvarima kao što su odlazak na tržnicu. Čemu to izigravanje ludila da biste postali zvijezda i bili nedodirljivi. Zvijezda se postaje tako da ste uspješni, a ne tako što izbjegavate da ste čovjek koji ima svoje potrebe. Uspješan se postaje samo zahvaljujući rezultatima rada - kazala nam je Brena, koja često iziđe van poput svake obične žene.

Održala 5000 koncerata

U šopingu joj se pridruži i suprug Slobodan, koji, kaže, obožava kuhati, a to su naučili i svoju djecu. Njegov sin iz prvog braka Filip i Brenini sinovi Viktor i Stefan odgojeni su da budu pravi domaćini.

- Moj sin Stefan dok je studirao u Americi napravio je za prijatelja svadbenu večeru za 30 ljudi. Mislim da čovjek treba biti spreman za sve, a ne da vas život ošamari kad prvi put mijenjate pelene djetetu i padnete u depresiju. Sve to spada u život. Svi ti moji prijelomi ruke i noge i teški trenuci su život. No, posao kojim se bavim velika mi je ljubav. A kad se umorim od posla, tu mi je obitelj, moja najveća ljubav i snaga. Oni me izuzetno dobro poznaju, a najbolje me pozna suprug Boba, zato što je i sam prošao kroz svjetsku karijeru i zna kako je biti profesionalac. Često mi ukazuje na neke stvari koje možda i ne primjećujem. Otkad su djeca narasla, pravo je uživanje s njima razgovarati. Ne postoji niko na svijetu ko vam može iskrenije kazati neke stvari - rekla je Brena, koja ovih dana o svom životu snima i dokumentarni film, nazvan po pjesmi "Ne daj da te kradu od mene", koji će prikazati što su Lepa Brena i Slatki greh radili u razdoblju najveće slave.

- Lajtmotiv je film "Hajde da se volimo", jer je ove godine 30 godina od njegova snimanja. Prikazat će se snimke putovanja po cijelom svijetu i što smo sve postigli. Održala sam više od 5000 koncerata. To me na kraju koštalo i zdravlja, pa sam dobila trombozu - iskreno će Brena.

A na dobrom putu da postigne što i ona je i Stefan (25) koji je nedavno također uplovio u muzičke vode.

- Nekako sam bila iznenađena kad je on odlučio baviti se tim poslom. Svakako mu to neće biti jedini posao kojim će se baviti. Nekako smo djecu naučili da moraju imati više varijanti, a pjevanje je posao u kojem možete uspjeti, a i ne morate. Kao i u svemu uostalom. Nije on završio za hirurga, pa da bude hirurg cijeli život. Kada sam shvatila da on to zaista želi, naravno da sam ga podržala. Jedino što se promijenilo je to što u cijeloj priči nisam samo njegova mama, nego i supervizor koji će ga iskreno usmjeravati. U tom poslu trebate se izboriti kvalitetom i pjesmama, ali i lijepim ponašanjem. Bez obzira na to koliko ste dobri, ne mora to značiti da ćete postići rezultate. Mi smo i kao firma Grand produkcija napravili emisiju "Zvezde Granda", zatim imamo emisiju "Nikad nije kasno" i "Neki novi klinci". Ako pružam šansu svim ljudima, zašto ne bih pružila šansu i svome djetetu samo da mu proširim vidike - dodala je Brena.

Inače, u emisiji "Nikad nije kasno" lani je nastupio i Brenin brat Faruk Jahić, te dokazao koliko je njezina porodica muzički nadarena. Ništa čudno kad su muzikom bili okruženi od malih nogu.

- Moja baka s mamine strane bila je samouka. Svirala je harmoniku. Djed joj je kupio harmoniku u Beču i donio joj gramofon. Ona je sama naučila svirati, i predivno je pjevala. Moja je majka naslijedila predivan glas. Naše buđenje i svako jutro počinjalo je nekim dobrim uštipcima, kafom i lijepom sevdalinkom. To je nešto što nam je postalo sasvim normalno. Dakle, genetika je odigrala svoje u mojoj porodici, i drago mi je da to nastavlja i Stefan. Ja sam uvijek bila hiperaktivno dijete. Igrala sam košarku i rukomet, sudjelovala u natjecanjima iz gramatike. Sjećam se, kada sam tati rekla kako bih voljela da me upiše u muzičku školu da naučim svirati klavir, rekao mi je: - E, samo ti to još nedostaje". Eto, vidite kako je život nevjerojatan. Međutim, za razliku od moje majke, ja ne volim baš pjevati u kući. Više volim mir i tišinu, i jedino s time imamo problema u porodici. Borim se da ne bude kaos, jer jedan sluša svoju muziku, drugi gleda TV, treći razgovara na mobitel - ponovno je Brena počela o porodici.

Najmlađi sin Viktor (19) ima izraženu crtu za biznis, pa će možda i naslijediti posao u Grand produkciji. Mediji su nedavno donijeli i priču o tome da je smršavio 40 kilograma.

Hrana je kao droga

- Iskreno ću vam reći, jako sam plakala zbog toga. Bila sam tužna kada sam vidjela da dijete od 18 godina ima više od 160 kilograma. Što mi vrijedi cijelo bogatstvo ovog svijeta kada vidim da je dijete nezadovoljno sobom, a ne znate kako da mu pomognete, kao roditelj ili pedagog. Taj dan razgovarala sam s Bobom i rekla mu da me više ništa u životu ne može učiniti sretnom nego da pomognem Viktoru. Ta kilaža je kao droga, jedna vrsta ovisnosti. Ljudima treba prići na poseban način, a ne ih vrijeđati. Svi bismo mi voljeli biti vitki i zgodni, a da možemo pojesti svašta. Boba se s njim dogovorio i krenuli su u Tajland. Bili su ondje 15 dana i kad su se vratili krenuli su na ozbiljnu dijetu i Viktor je dosad skinuo 44 kilograma. Osmijeh na njegovu licu bio mi je najveće zadovoljstvo, a njegova zahvala natjerala mi je suze na oči. Voljela bih da možemo svima pomoći, jer o težini vam ovisi i zdravlje - kazala je Brena.

Živojinovići u Miamiju imaju vilu, nedavno je stradala u uraganu Irmi. Brena o tome kaže: -

Kada počne uragan, ne možete ništa spasiti, i automobili lete na sve strane. Filip je jedne godine bio u Houstonu kada je bio uragan. Nismo spavali tri dana i tri noći, njegova majka i ja potpuno smo bile lude. Sreća je što sada niko nije bio u toj kući tako da se nisam puno živcirala. Naravno da mi je žao ljudi, svih tih srušenih kuća. Međutim, Amerika je bogata zemlja pa će pomoći svojim građanima - kaže Brena.

U bogatoj karijeri Lepe Brene puno je zanimljivih događaja, no o jednom se često govori. Godine 1983. bila je prvi favorit izbora za pjesmu Eurovizije s pjesmom "Sitnije, Cile, sitnije", koju su napisali hitmejkeri Marina Tucaković i Kornelije Kovač. Međutim, Brena je bila tek sedma, a pobijedio je Daniel Popović s pjesmom "Džuli". Mišo Kovač je u više intervjua govorio da je upravo on “namjestio” taj rezultat jer je prijateljima u Prištini i Skoplju rekao da Breni ne daju ni boda. Međutim, Brena kaže da nije baš tako bilo, te da joj je Mišo i dalje dragi prijatelj i kolega.

- Ne vjerujem u to. Pjesma "Sitnije, Cile, sitnije" postala je moralni pobjednik i obilježila cijelu moju karijeru. Da sam pobijedila, možda nikad ne bih napravila takvu karijeru. Realno, kada smo čuli pjesmu "Džuli", odmah nam se svima svidjela. Mišo je uvijek bio jako simpatičan i duhovit. To je taj šibenski humor. Mislim da nije bilo namještanja, jedino me tada nisu ozbiljno shvatili. No, shvatili su me zato nakon gotovo 40 godina na sceni. Posljednjih godina su mi često predlagali da pjevam na Euroviziji, međutim, mislim da je to priča za mlađe izvođače koji tek počinju karijeru. Ja idem svojim utabanim stazama i uživam. Želim pružiti publici još mnogo lijepih pjesama - dodala je Brena.

Nakon tako lijepe i duge karijere, na samom kraju razgovora zanimalo nas je još žali li Brena za nečim što nije napravila na poslovnom ili privatnom planu. Kratko je zastala, izdahnula i pogledala nas u oči:

- Žalim što nisam rodila djevojčicu, ali izgleda da moj suprug nije bio za tu vrstu priče. Ali zato ću imati tri snahe koje će roditi djevojčice. Jedva čekam unučad!

(Večernji list)