Penzionisani svećenik huška Hrvate protiv Dine Merlina

Penzionisani svećenik Ivica Sinanović na svom je Facebook profilu komentirao doček Nove godine na Stradunu u Dubrovniku, na kojem će nastupati Dino Merlin.
27.12.2017 u 20:25
merlin ivica

Napisao je kako mu je žao što će Dubrovčane zabavljati pjevač iz Bosne, a njegovo pjevanje usporedio sa zavijanjem hodže sa džamije.

"Dragi moji Dubrovčani! Žalim i duša mi žalosna kada čujem da vas u Novu godinu uvodi pjevač iz Bosne, Dino Merlin! Kada već plaćate velike novce čovjeku kojeg uopće ne poznajete, mogli ste ugostiti neku hrvatsku glazbenu zvijezdu, a ovako plaćate čovjeka koji je ubijao i borio se protiv Hrvata! Njegovo zavijanje je slično zavijanju hodže s džamije pa bujrum gospari", napisao je Sinanović.

Podsjetimo, Sinanović je u aprilu 2013. godine proglašen krivim za ubistvo Marka Kraljevića i osuđen na četiri i po godine zatvora. Vrhovni sud poništio je tu presudu u septembru 2016. godine, zaključivši da nije kriv jer je postupao u nužnoj odbrani.

Prema optužnici, Sinanović je 22. maja 2012. u Župnom dvoru u Banićima u Dubrovačkom primorju oko 1:20 sati u noći usmrtio predsjednika tamošnjeg Mjesnog odbora, Marka Kraljevića, koji je u alkoholiziranom stanju i bez povoda došao pred župni ured, vikao, nogom otvorio zaključana vrata te svećenika Sinanovića udario šakom u lice. Ovaj je uzvratio udarcem šakom u lice Kraljevića koji je pao na pod, a svećenik ga je potom, tvrdilo je tužiteljstvo, više puta udario šakom po licu, od čega je Kraljević i umro.

Sinanović je od početka suđenja tvrdio da nije kriv te da je postupao u nužnoj odbrani, a na prvom suđenju je istaknuo kako mu nije bila namjera ubiti Marka Kraljevića nego ga onesposobiti te da mu je i pružio prvu pomoć dok je on ležao na podu.

Sinanović je u pritvoru bio od 22. maja 2012. do 18.jula 2012., odnosno u razdoblju prije prvog suđenja.

(pressing.ba/index)