Srebrenik: Najava dvostruko većeg kapaciteta vode

I ove godine na području Srebrenika planirani su brojni infrastrukturni radovi koji će biti finansirani dijelom iz Budžeta Grada Srebrenika, dijelom iz Budžeta TK kao i preko projekata sa federalnog nivoa.
17.06.2019 u 19:51
voda

Među prioritetima su rekonstrukcija regionalnih cesta i izgradnja vodovodne mreže.

Trenutni kapacitet vodovodne mreže u Srebreniku iznosi 44 l. vode u sekundi. Plan loklanih vlasti je da ovaj kapacitet povećavaju u skladu s mogućnostima. Očekuje se da će realizacijom započetih projekata kapacitet uskoro biti duplo veći.

„Mi smo od 2018. g. do danas u projekat vodosnabdijavanja uložili 370. 000 KM. Ove godine ćemo završiti 2. i 3. fazu uvođenja u sistem bunara B5 koji nam omogućava novih 25 litara u sekundi. Također, u toku je izrada projektne dokumentacije za uvođenje u sistem dva bunara koja se nalaze na prostoru Tuzle, ukupnog kapaciteta kapaciteta od 20 l. u sekundi tako da bismo dobili dodatnih 45 l. u sekundi“, rekao je gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović.

Osim vodosnabdjevanja, jedan od najvažnih projekata za Srebrenik je rekonstrukcija tunela Ormanica, na putu Tuzla- Orašje. Radove na tunelu dužine 240 metara, vrijedne oko dva miliona KM finansiraju Ceste FBiH.

(rtvtk)