Uloge po kojima ćemo vječno pamtiti Nadu Đurevsku

Bosanskohercegovačku javnost sinoć je zatekla vijest o smrti doajenke bh. glumišta Nade Đurevske.
14.09.2017 u 08:27
nada

Prepoznatljivi lik Đurevske, nevjerovatan talent i nježni glas ostat će zauvijek urezani u sjećanju ljubitelja bh. kinematografije kojoj je ova istaknuta filmska i pozorišna glumica značajno doprinijela.

Gotovo niti jedan bosanskohercegovački kultni film, počevši još od Igmanskog marša nije mogao proći bez Nadinog pojavljivanja. Prvu ulogu je tumačila u Čehovljevu Višnjiku, a prvi film u kojem je zaigrala je Izvor još 1978. godine.

Zauvijek je na filmskom platnu ovjekovječila i najtragičniji lik bh. usmene književnosti Hasanaginicu. Ni noviji bh. filmovi nisu mogli proći bez Đurevske, pa ćemo je se sjećati i po ulogama u filmovima Kod amidže Idriza, Nebo iznad krajolika, Grbavica...

Posljednji film Imena višnje snimila je 2015. godine.

U serijama Đurevska se pojavljuje još 1979. godine također ostavljajući zapažene uloge poput Vide u kultnoj seriji Tale, te majke Alekse Šantića u istoimenoj seriji snimljenoj prema životu velikog mostarskog pjesnika, piše RadioSarajevo.

Nada je posudila glas i mami Mumi u jednom od najomiljenijih animiranih filmova na našem području Mumijevi, a zasigurno će među bh. javnošću ostati draga i uloga Mubere Polovine-Gaćo iz serije Viza za budućnost.

(RS)