Dječaci iz BiH pokazali talenat u Arsenalovoj akademiji

Od 15-17.aprila u Puli je održan je „Try out Arsenal Fc elite academy“, tačnije Arsenalova fudbalska akademija za igrače rođene 2001.i 2002.godine. iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
22.04.2014 u 09:43

Na ovoj akademiji izuzev nekoliko talentiranih mladih fudbalera boravio je i jedan bh.stručnjak, i to Samir Adanalić, trener koji je prije svije sezone odveo Gradinu u Premijer ligu.

- Sjedište Arsenalove akademije u Evropi je u grčkom Solunu, a ovdje sam pozvan kao trener iz BiH da radim u ovome kampu. Inače, Arsenal ima pet takvih akademija na različitim kontinentima. Predsjednik Arsenalove škole za Hrvatsku je gospodin Robert Špiranec iz Virovitice i na njegov poziv sam stigao u ovu Akademiju, priča Adanalić, čiji su rad prepoznali u susjedstvu ali i u Arsenalovoj akademiji.

Nekoliko talentovanih fudbalera je odradio četiri treninga po Arsenalovom programu. Evo Adanalićevih zapažanja.

- Filozofija Wengera je prije svega u kreativnosti i oni traže igrače prije svega koji su kreativni i koji imaju ideju. Dakle, tehniku a onda brzinu i karakter. Zato i prate našeg Miralema Pjanića. To mi je kazao njihov skaut Bobb Benet koji je boravio s nama u Puli. Treninge je vodio grčki stručnjak Lakis Papaionnou, a izuzev mene asistirali su mu još Robert Špiranec i Ivica Vidović. Ovaj Lakis godišnje skautira i po 1.500 igrača. Igrači koji mu zapanu za oko idu u Grčku u Arsenalovu akademiju i tamo imaju sve. Sedam ili osam dječaka će ponovo biti pozvano iz BiH u njihovu Akademiju, a zapazili su Rešada Ahmetaševića, Ivan Maroševića i golman Vuka Vukojevića, kaže Adanalić.

pressing.ba