Džudistkinji Aleksandri Samardžić srebrna medalja

Džudistkinja Aleksandra Samardžić osvojila srebrenu medalju na Olimpijskim igrama za mlade u Nanjingu. To je historijski uspjeh kada su u pitanju nastupi bh. takmičara na olimpijskim igrama, izjavio je selektor bh. džudo reprezentacije Branislav Crnogorac.
19.08.2014 u 17:30

Crnogorac je naglasio da je Samardžić mogla doći i do zlatne medalje, ali da je zbog jedne opomene je ostala bez najsjajnijeg odličja.

”Zaista je veličanstveno biti u finalu Olimpijskih igara. Aleksandra je zablistala u punom sjaju, pobjeđivala je takmičarke koje su po rejtingu bolje od nje, nositeljice medalja. Naprimjer, pobijediti jednu Francuskinju u džudu je slično kao slaviti protiv Njemačke u nogometu”, kazao je Crnogorac.

Samardžić je do finalne borbe došla pobjedama nad predstavnicama Španije (Sarom Rodrigez) i Francuske (Duchene Morgane). U finalnoj borbi, koja je bila izjednačena, Samardžić je poražena od Barbare Matić iz Hrvatske. Aleksandra Samardžić je nastupila u težoj kategoriji -78 kg zbog pravila MOK-a, a inače njena kategorija je do 70 kg.

Naše olimpijce Aleksandru Samardžić i Petra Zadru očekuje nastup i u mix timovima 21. augusta.Ovo je treća medalja za BiH na olimpijskim igrama mladih. Naime 2010. godine u Singapuru Damir Džumhur (tenis) i Eldin Omerović (džudo) osvojili su bronzane medalje.

(BHRT)