Kako je u Potočarima dočekana presuda Karadžiću?

Članovi porodica stradalih građana Srebrenice i okolnih mjesta zaplakali su i aplaudirali kada su čuli da je zločinac Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.
20.03.2019 u 15:25
potocari

Izricanje presude su pratili u prostorijama Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima. Tokom izricanja presude vladala je tišina koju su prekidali duboki uzdisaji. U rukama su držali fotografije svojih najmilijih. U trenutku kada su saznali da je zločinac osuđen na doživotnu kaznu prolomili su se jecaji i aplauz.

Danas su se porodice sjetile svojih sinova, supružnika, braće, rođaka i svih čiji su životi zauvijek prekinuti tokom proteklog rata odlukom Karadžića, Ratka Mladića i ostalih njihovih saradnika. "Ubili su mi sina i muža. Dočekala sam ovaj dan sa zadovoljstvom da je pravda jednog dana došla i da sam je dočekala. Dosta majki je umrlo, a nije dočekalo da ukopa svoju djecu i da budu kažnjeni zločinci koji su sijali zlo na ovom prostoru", kazala je Fadila Efendić, preživjela žrtva genocida za BIRN.

Radovan Karadžić je i drugostepenom presudom oslobođen krivnji za genocid u Bratuncu i još šest općina, što su preživjeli doživjeli s negodovanjem. Potvrđeno je da su počinjeni zločini u tim gradovima, ali prema ocjeni Žalbenog vijeća ti zločini nisu imali genocidnu namjeru.

(BIRN)