Milion maraka za umivanje Bilinog polja

Novcima koji su stigli iz evropske kuće fudbala (UEFA), uporedo je otpočela rekonstruikcija dva zenička fudbalska stadiona- kultnog Bilinog polja, na kojem će i ove jeseni „Zmajevi" igrati domaće kvalifikacijske utakmice za Evropsko prvenstvo 2016., te Kamberovića polja, na kojem trenira Čelik.
29.07.2014 u 18:21

- U sklopu projekta rekonstrukcije stadiona za kvalifikacijske utakmice, UEFA je za Bilino polje osigurala ukupno 1.041.000 KM. Od toga 666.000 za saniranje rasvjete, te još 375.000 KM za građevinske radove, u koje je uključena i sanacija krova na tribini Istok- ističe direktor JP za uređenje grada Mirsad Heleg. Dodaje da će biti renovirane svlačionice, zatim prostor za službena lica, mix-zona za novinare, kao i izgrađen novi izlaz na teren iz tunela.

- Evropska fudbalska federacija preuzima sva televizijska prava i rasvjeta, zbog činjenice da će slika sa stadiona ići u velike razmjene, mora biti savršena - ističe nam Heleg, koji dodaje da su, također po upustvu UEFA-ine komisije, koja je u aprilu obišla Bilino polje, već sanirali travnati tepih.

Što se tiče Kamberovića polje, na njemu su u toku radovi na postavljanju reflektora, nakon čega će se i na ovom stadionu, čiji je kapacitet nešto veći od 3.500 mjesta, moći igrati noćne utakmice.

- Čelik je Kamberovića polje kod UEFA-e prijavio za svoj projekt razvoja infrastrukture s obzirom na to da većinom trenira na ovom terenu.

U skaldu sa učešćem klubova u Premijer ligi, odobreno je 174.000 KM, a i lokalna zajednica, u ovom slučaju Općina, morala je participirati sa dijelom novca. Općina je osigurala 60.000 KM - ističe Heleg.

Prema njegovim riječima, planirano je da se i ovi radovi, također, okončaju do 31. avgusta. Inače, izvođač radova naručio reflektore iz Italije.Inspekcija Evropske fudbalske federacije (UEFA) posjetit će 31. avgusta Zenicu i obaviti inspekciju, prije svega Bilino polje.

Nadležni iz evropske kuće fudbala žele se na licu mjesta uvjeriti jesu li njihova sredstva iskorištena na najbolji način.

(Dnevni avaz)