Nastup u kvalifikacijama pod upitnikom

Prvi put u historiji imamo tri mlade reprezentacije među 16 u Evropi, na klupi seniora stručnjaka vrhunskog formata (Duška Ivanovića), čiji su standard klubovi poput Barcelone i Panatinaikosa i koji bez šest bitnih igrača osvaja turnire i pobjeđuje respektabilne rivale...Dok su nekad igrači bježali glavom bez obzira u potrazi za sportskom srećom, danas se naša djeca iz Amerike, Španije, Njemačke, Italije.. sama javljaju sa željom da nastupaju za košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.
23.07.2014 u 16:43

To je onaj ljepši dio priče, međutim, postoji i onaj mnogo mračniji, pa i tužniji, koji kaže da se Košarkaški savez BiH, manje-više prepušten sam sebi, nalazi pred finansijskim kolapsom.

- Nastup naše muške reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo je pod upitnikom. Mi smo državni savez i državna reprezentacija, ali Vijeće ministara, u čijoj smo nadležnosti i koje bi nas trebalo finansirati, nije nam dalo ni marku do sada. Obaviješten sam da se nemamo čemu nadati ni u narednom periodu. Iz toga zaključujem da sve ovo što smo do sada postigli ne da državi nije bitno već i da nekome smeta što postižemo vrhunske rezultate i tako "talasamo" - kaže generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović i dodaje da se dugo dvoumio da li da uopće išta od ovih problema iznosi u javnost.

- Meni ništa nije potrebno, ali vrijeme je da se postavi ozbiljno pitanje za dobrobit sporta ove države. Ako su neki pametniji ljudi, na visokim funkcijama, zaključili da nam sport nije potreban, neka nam to javno kažu. Evo, javno pozivam Vijeće ministara da nam kaže zašto ne želi pomoći reprezentaciji svoje države - ogorčeno će generalni sekretar KSBiH.

Mahmutović zahvaljuje svima koji su pomogli jer, kaže, to nije bila njihova nadležnost. - Svaka marka koju smo dobili došla je kao prijateljska pomoć, a ne ničija obaveza, i na tome sam zahvalan - rekao je Mahmutović i zaključio:

- San sam ispunio, uveli smo mlade selekcije u A diviziju, seniore tamo gdje jesu, ali nekad moraš sam sebi priznati poraz. Posuđivati novac, čekati da izbije skandal, uništavati vlastiti život... više nema smisla. Ako se sport sistemski obara, ako svi drugi puštaju da propadne, za šta, onda, da se bori Harun Mahmutović.

Mahmutović priznaje da beznađe koje prijeti Savezu ostavlja traga i na reprezentativce.

- Pričamo između sebe i prema onome što vidim ovo bi moglo ostaviti puno veće posljedice. Pitanje je da li će se igrači više sakupljati i da li će uopće biti reprezentacije - kaže Mahmutović.

(avaz.ba)