Prosinečki o Hajroviću, Koljiću, Duljeviću, Višći...

Robert Prosinečki objavio je spisak igrača za duel u Ligi nacija protiv Austrije te prijateljsku protiv Španije.
02.11.2018 u 18:50
robert prosinecki 5

“Znamo koliko nam znači utakmica, da osvojimo prvo mjesto u grupi. Zatim Las Palmas, gdje ćemo odigrati utakmicu sa zadovoljstvom, nadam se, nakon Austrije”, rekao je Prosinečki, dodavši:

“Dva nova igrača će biti tu iz U-21 selekcije, koja je odlično odigrala iako nije otišla na EP. To su nogometaši na koje možemo računati. Spisak je od 24 igrača. Dosad smo imali problema s povredama zato je spisak duži za jedno ime. Povrijeđeni su Kolašinac i Todorović, Sarić ce doći, ali vidjet ćemo da li će moći igrati”, rekao je naš selektor koji se osvrnuo i na pozive Ermedinu Demiroviću i Ameru Gojaku.

“Dva mlada igrača koja su kroz kvalifikacije bili najbolji, Gojak igra dobro i u Dinamu. Demirović je dao većinu golova za mlade, to je naša budućnost. Sigurno će se pojaviti još talentivanih, ali ova dvojica su trenutno najbolja među njima.”

O povrijeđenim Elvisu Sariću i Seadu Kolašincu kazao je…

“Mi se još uvijek nadamo da će biti spreman za utakmice. Počeo je raditi s loptom, vidjećemo. Kolašinac ima problem sa zadnjom ložom. Nadamo se da će pregmit sve to i biti spreman kada nam bude najvažnije, u kvalifikacijama za EP.” Potom je selektor prokomentarisao i meč Lige nacija u Beču protiv Austrije.

“Kad smo igrali u Zenici, rekao sam da je Austrija dobra ekipa. Imaju Alabu i Arnautovića koji prave razliku. Vjerovatno će napasti, ali neću reći da ćemo se braniti. Nije nam to filozofija, ali sve zavisi kako će se odvijati utakmica. Momci su davali sve od sebe, ako se to ponovi, ponovo ćemo napraviti dobar rezultat. Oni moraju pobijediti i u Sjevernoj Irskoj, stoga vjerujem da ćemo svakako biti prvi u grupi, ali gledat ćemo da sve završimo u Austriji.”

Poziv nije dobio Elvir Koljić koji igra u odličnoj formi u Rumuniji.

“Pratim Koljića, pratimo manje više sve igrače koji su u formi. Talentiran igrač, daje golove, to je najbolja preporuka.” Prosinečki je odgovorio zašto nismo prije meča sa Austrijom igrali meč sa Španijom.

“Suludo bi bilo igrati sa Španijom prije Austrije. To je preteška utakmica za uvertiru u takmičarski meč. Ne slažem se da je Austrija favorit. Španija jeste, ali zašto bi bila Austrija? U nogometu je tako, dođešs do finala pa izgubiš sve. Neko nase razmišljanje je da idemo gore po povoljan rezultat, nećemo čekati da vidimo kako će Austrija igrati u Sjevernoj Irskoj. Vjerujem da će biti jako puno naših navijača u Beču, imat ćemo dobar ambijent, što je jako bitno.”

Selektor nije bio naročito sretan zbog pitanja zašto ponovo nema Hajrovića na spisku…

“Zašto me stalno ispitujete za Hajrovića? Nemamo puno ljevaka? Ne slažem se, gledam puno tursku ligu, Višća je jedno od najboljih krila koje imamo. Dulja je za mene iznenađenje što igra u Dresdenu, ima kvalitet za puno veće klubove. Izet tri godine nije igrao, dobro igra u zadnje vrijeme i ne znači da neće biti nekad u reprezentaciji.”

(SC)