Selektor U21 tima BiH pozvao skoro sve igrače iz Premijer lige BiH

Mladi Zmajevi će u ponedjeljak 19. novembra u Zenici odigrati prijateljsku utakmicu protiv Azerbejdžana,
08.11.2018 u 21:03
vinko marinovic

Za ovaj susret Marinović je pozvao 23 igrača – vjerovatno 23 najbolja sa kojima BiH raspolaže a da su mlađi od 1998. godišta (osim Demirovića koji je u A reprezentaciji).

Marinović je odabrao igrače koji ove sezone aktivno igraju za seniorske selekcije svojih klubova, a nastavio je i sa praksom davanja prilike igrača iz domaćeg prvenstva – pa čak 14 od 23 igrača igra u BiH (13 u Premijer ligi BiH, a jedan u Prvoj ligi RS).

Marinović je ovim dao veliki podstrek svim mladim igračima u BiH, ali i motivisao trenere bh. klubova da forsiraju igrače mlađe od 21 godinu – što je neophodno za razvoj fudbala jedne države. Podsjećamo kako su preko mlade reprezentacije BiH inostrane transfere iz domaćeg prvenstva napravili Ćavar, Šerbečić, Menalo, Mihojević, Lončar…

Što se tiče utakmice protiv Azerbejdžana, naš selektor i njegovi saradnici će biti na “slatkim mukama” pri izboru defanzivne linije i veznog reda. Kovačević je standardan na golu Sarajeva ove sezone, njegovi saigrači iz odbrane, Pidro (lijevi bek), Mujakić (stoper) i Šabanović (desni bek) igraju prilično redovno i pružaju dobre partije za trenutnog lidera Premijer lige BiH.

Vedran Vrhovac (stoper) je jedan od najzapaženijih fudbalera u bh. šampionatu na svojoj poziciji, Amar Beganović (desni bek) igra odlično u dresu Slobode, a osamnaestogodišnji Jusuf Gazibegović (može igrati na obje bekovske pozicije) je jedan od najtalentovanijih fudbalera u akademiji Salzburga i trenutno je standardni član Lieferinga (takmiče se u drugoj austrijskoj ligi – vode se kao mladi tim Salzburga). Zanimljiva će biti i pozicija Jasmina Čelikovića, koji kvalitetno može igrati zadnjeg veznog, ali i stopera.

U veznom redu bi trebala biti izuzetno jaka konkurencija. Marinović tu na raspolaganju ima Ćavara (igrao prethodne kvalifikacije za U21 BiH), Šabanadžovića, Hajdarevića (obojica Željezničar), Mustedanagića (Ružomberok), Danilovića (Borac), Boju (Mladost DK) te osamnaestogodišnjeg Brkića (Zvijezda 09).

Svi navedeni imaju jako dobru minutažu u ovim kvalifikacijama.

(bihba)