Zmajići počeli pripreme za odlučujući "fajt" s Portugalcima

Počele su pripreme U21 reprezentacije BiH za odlučujući duel s Portugalom za plasman na Evropsko prvenstvo.
09.10.2018 u 18:43
zmajici

Selektor Vinko Marinović večeras očekuje još dolazak Ermedina Demirovića iz Francuske, dok je napadač Aldin Turkeš iz švicarskog drugoligaša Rapperswil-Jona jedini novi igrač u timu.

– Što se tiče izmjena, obje su selekcije pretrpjele neke izmjene. I oni, kao i mi, imaju igrača koji su prešli u A-selekciju, tako da smo, negdje, otprilike na istom. Ono što je najbitnije, okupili smo se, svi su zdravi i samo čekamo Demirovića – kazao je u današnjem, prvom susretu s novinarima selektor Marinović.

Kako u ovom susretu za obje selekcije “igra” samo pobjeda, a kako bi bili među četiri drugoplasirane selekcije te dobili priliku da makar kroz baraž izbore plasman na Euro, Marinović ističe kako imaju čemu da se nadaju. Smatra kako su u svim dosadašnjim utakmicama bili ravnopravni, čak i protiv Rumunije, s kojom bh. tim ima dva poraza.

– I s njima smo odigrali dosta dobro pa na tome možemo gajiti optimizam. S druge strane, ukoliko želimo da odemo u baraž i da se plasiramo na EP, onda moramo i pobijediti nekoga od te dvije ekipe. Nismo uspjeli u Rumuniji pa se nadam da možemo u Portugalu – ističe Marinović, koji dodaje kako će za pobjedu morati odigrati najbolje u dosadašnjem toku kvalifikacija.

Napominje kako su Portugalci jedna od najboljih mladih ekipa u Evropi. Poraz koji su prošlog mjeseca pretrpjeli od Rumunije, za koju smatra da će zbog toga i zauzeti prvo mjesto u grupi 8 te se direktno plasirati na EP, bio im je prvi nakon osam godina u domovini.

– I mi smo ih bili pobijedili nakon šest godina. Mislim da su to dva poraza u tih, nekih, šest do osam godina koje su jedine i pretrpjeli. Tako da ne treba pričati o kakvoj ekipi i kakvom se kvalitetu radi. Mislim, isto tako, da i naši igrači s te strane mogu imati ogroman motiv. Da im to može i njima, i svima nama u BiH, puno donijeti. Portugal je pod pritiskom, što je sasvim razumljivo, a neriješen rezultat ne odgovara nikome – napominje Marinović, koji dodaje kako njegovi igrači moraju biti pametni te sačuvati mir, ali i svesti greške na minimum.

Reprezentativci Amer Gojak i Ivan Jukić ističu dobru atmosferu i spremnost da iskoriste ukazanu priliku da, tek drugi put u historiji, mladi bh. tim izbori makar baraž za EP.

– Nemamo se čega bojati. Trebamo ići na pobjedu, jer nam samo pobjeda i odgovara. Trebamo biti hrabri i ispoštovati selektorove zamisli, ali i iskoristiti njihove mane – kazao je Gojak.

Dodao je kako su i do sada uložili dosta truda i napora te da je zadovoljan bodovnim saldom.

– Mi smo spremni na ovaj izazov. Dogurali smo daleko, ekipa je spremna i svi znamo šta treba da radimo. Prezadovoljan sam, jer niko od nas ovo nije očekivao. Ovo nam je, sada, posljednja šansa da ostvarimo veliki rezultat – napominje Jukić, koji je ističe kako je sanirao povredu te da više nema nikakvih smetnji da pomogne ekipi.

Reprezentativci BiH će do nedjelje, 14. oktobra, trenirati u Zenici, kada sa sarajevskog aerodroma polijeću za Portugal.

(SC)