Stiže revolucija, meč bi mogao trajati samo 60 minuta

Fudbalska utakmica bi u budućnosti umjesto 90 mogla da traje 60 minuta.
18.06.2017 u 11:55
sudija

Dva puta po trideset minuta i zaustavljanje sata kod svakog prekida služe da bi se igra ubrzala i spriječilo odugovlačenje zbog koga se efektivno igra manje od sat vremena.

Penali, korneri, slobodni udarci, gol-auti...

Zadržavanje vremena bi se strožije sankcionisalo i kod golmana koji bi po novim pravilima i dalje imali šest sekundi da loptu vrate u igru, ali će sudije više morati da obraćaju pažnju na to koliko golmani ovo pravilo krše.

Zamisao je da bi fudbaleri mogli sami sebi da dodaju loptu poslije slobodnih udaraca, kornera ili prilikom izvođenja gol auta. Osim toga, golmani više ne bi bili primorani da loptu poslije gol auta namjieštaju na peterac, već bi mogli da je izvedu i dok se lopta kotrlja.

Kada su u pitanju penali lopta bi se poslije odbranjenog penala automatski vraćala timu koji je skrivio odbranjeni penal. Ovo je za sada praksa samo kada se penalima odlučuje pobjednik poslije produžetaka.

Zaustavljanje vremena

Ne bi više bilo ni nadokande vremena.  Kod svakog prekida vrijeme bi bilo zaustavljeno, što se podrazumijeva i kada "padne" gol. Publika bi imala jasan uvid i u sudijsku štopericu jer bi štoperica bila prikazana na semaforu stadiona. Na taj način se sprečava sudijska tolerancija i proizvoljno produžavanje trajanja utakmice.

Arbitar bi mogao da označi kraj meča tek kada lopta izađe van terena, što je donekle slično sadašnjem rješenju kada se obično čeka da lopta izađe van igre i da je golman izvede prije posljednjeg sudijskog zvižduka.

Odbor Međunarodne fudbalske asocijacije čine četiri nacionalna saveza (Engleske, Irske, Škotske, Velsa) plus FIFA. Svaki od nacionalnih saveza ima po jedan glas, FIFA ima četiri tako da nijedna promjena fudbalskih pravila ne može da "prođe" bez odobrenja FIFA.

Kako Gardijan piše, čelnici Odbora kažu da su pojedina pravila već spremna za primjenu jer ne zahtijevaju promjenu pisanih pravila, a o nekima se tek treba razgovarati, ali bez obzira na to što je i dalje riječ o inicijativi i prijedlozima, fudbal će narednih godina doživjeti promjene. Neke od njih će se možda dopasti ljubiteljima fudbala, ali će mu neke svakako oduzeti stari šarm.

(agencije)