Blago onome kome niste komšije

Teško onome kome je Hrvatska u komšiluku ili blago onome kome nije.
05.08.2017 u 13:27
Bih HR

Ova država u zadnjih nekoliko godina imala je konflikte sa svima u okruženju. Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Slovenijom, Mađarskom, Crnom Gorom...

Hrvatska je za voće i povrće koje uvozi iz trećih zemalja, među kojima je i BiH, odredila takse koje su 22 puta veće od dosadašnji. Prema novim cijenama taksi, umjesto 12 eura, sada će se naplaćivati 270 eura. Miinstar trgovine u BiH Mirko Šarović je naveo u pismu da ovako enormno visoka naknada koja je propisana u novom Pravilniku predstavlja opterećenje koje će značajno umanjiti konkurentnost naših izvoznika i dovesti u pitanje izvoz velikog broja kultura.

Zbog ovakve mjere, BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo su uputili dopis Evropskoj komisiji.

Predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac na danas održanoj vanrednoj konferenciji za medije kazao da Hrvatska permanentno obmanjuje javnost, institucije UN-a i Evropske unije navodeći netačne tvrdnje o saglasnosti bh. strane za izgradnju Pelješkog mosta.

Pitanje razgraničenja teritorijalnog mora još nije riješeno niti je data validna saglasnost BiH za izgradnju mosta, podsjeća on i pita se kako je nastao previd Evropske komisije da odobri 357 miliona eura za izgradnju mosta - aktivnosti koja je po međunarodnim konvencijama ilegalna.

"Netačne su tvrdnje da Hrvatska gradi most na svom teritoriju jer morske vode ispod Pelješkog mosta nisu i ne mogu biti hrvatske niti unutrašnje vode nego međunarodne vode koje se protežu od teritorijalnih voda BiH do otvorenog mora. Nedopustivom gradnjom mosta bi se blokirala ta jedina pomorska veza BiH i BiH bi se pretvorila u kopnom zaključanu državu, a odsjecanjem od međunarodnih voda država bi bila spriječena da ostvaruje prava koja joj pripadaju kao pomorskoj državi. Uprkos svemu navedenom, napadajući suverenitet BiH i kršenjem konvencije, Hrvatska insistira na gradnji Pelješkog mosta", istakao je Genjac.

Da ne spominjemo stalne nekorektne izjave predsjednice Kolinde Kitarović i premijera Plenkovića o unutarnjem uređenju koje sve više podsjeća na vremena kada je ovom državom upravljao Franjo Tuđman koji je želio da s Miloševićem rasparča ovu nezavisnu i međunarodno priznatu državu.

To su ona vremena kada nam je Hrvatska dotadašnji saveznik zabila nož u leđa i zatvorila izlaz i ulaz u državu.

Vremena kada smo kilogram kafe plaćali 120 KM, kilogram šećera 50 KM, litar ulja 20 KM, čokoladu ili kutiju cigareta 20 KM...

pressing.ba