Hoće li konačno TK dobiti e-recepte?

Iako se o e-receptima govori godinama, Tuzlanski kanton još uvijek nema e-recepte.
22.05.2020 u 20:12
e recept

Ministrica zdravstva Dajana Čolić najavljuje konačno realizaciju ovog projekta.

- Prva faza podrazumijeva e-kartice i e-recepte te naručivanje kod ljekara i vođenje bolovanja elektronskim putem. Taj prvi korak želimo okončati do kraja ove godine, ali to sve zavisi od tenderskih procedura - kaže za Faktor Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Cjelokupan projekat bi trebao biti okončan do kraja 2021. godine, ali sudeći po prethodnim iskustvima, postavljeni rokovi nisu značili mnogo.

- Zamišljeno je da doktor na računaru vidi kompletnu historiju bolesti pacijenta. Nakon pregleda ljekar, po potrebi, upućuje pacijenta na specijalistički pregled, na osnovu slobodnih termina u bolnici u koje elektronski ima uvid. Također, ukoliko pacijent uzima lijekove s esencijalne liste, ljekar unosi lijekove u sistem, koji je povezan s apotekama, a pacijent podiže lijekove na osnovu svoje e-kartice. Dakle, nema uputnica i recepeta na papiru - pojašnjava ministrica.

Jedino što će ostati na papiru je medicinski karton svakog pacijenta jer tako propisuje važeći zakon. Vlada TK prihvatila je jučer informaciju o zdravstveno-informacionom sistemu na području TK, u kojoj se navodi da se informatizacija zdravstvenog sistema nalazi na samom početku. Hoće li novi pokušaj informatizacije u zdravstvu TK donijeti olakšice građanima vidjet ćemo već do kraja ove godine.

(faktor)