Jeste li montirali zimske gume, od 15.novembra je obaveza?!

Prema Zakonu o sigurnosti u saobraćaju od 15.novembra do 15.aprila obavezna je zimska oprema.
15.11.2015 u 12:27

Pod zimskom opremom koju trebaju imati motorna vozila u zimskim uvjetima podrazumijeva se:

a)  Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju višše od 8 sjedišta:
1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježžne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm;
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.
b)    Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:
Imajući u vidu gore navedeno, policijski službenici MUP TK-a će kontinuirano provoditi pojačane mjere prilikom kontrole učesnika u saobraćaju, s ciljem provjere posjedovanja propisane zimske opreme.
Za nepridržžavanje navedenih zakonskih odredbi predviđene su novčane kazne za fizička lica koje se kreću u iznosu od 40 KM, a ako je tim prekrššajem izazvana saobraćajna nezgoda, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 50 do 200 KM, odredit će se jedan kazneni bod i možže se izreći zašštitna mjera u trajanju do dva mjeseca. Novčanom kaznom od 500 do 5000 KM propisana je kazna za preduzeće ili drugo pravno lice i za odgovorno lice u preduzeću u iznosu od 100 do 300 KM.
Pored navedenih zakonskih obaveza savjetujemo vozače da u vozilima posjeduju strugalicu za led i sredstvo za odmrzavanje stakla i brave. Vozači, doprinesite povećanju ukupnog stepena bezbijednosti u saobraćaju i smanjenju broja saobraćajnih nesreća koje nastaju kao posljedice nepravilne pripreme vozila za zimske uslove vožžnje i načina vožžnje u zimskim uslovima.
(pressing.ba)