Kupci polovnih auta u BiH od sad mogu saznati pravu kilometražu

I kupci polovnih automobila u BiH moći će provjeriti stvarnu kilometražu uvezenog vozila, ukoliko u maju bude prihvaćena inicijativa pred Evropskim parlamentom.
28.04.2018 u 12:08
auto

Naime, Odbor za promet Evropskog parlamenta izglasao je izvještaj o sprečavanju manipulacije kilometar-satom prilikom uvoza polovnih vozila, koji je sastavio Ismail Ertug, zastupnik Evropskog parlamenta i član njemačkog SDP-a, stoji u Agendi Evropskog parlamenta. 

Ovo znači da će i kupci u BiH koji odluče kupiti polovan automobil iz inostranstva moći kontaktirati servis u zemlji EU iz koje automobil dolazi i provjeriti kilometražu koju je vozilo prešlo prije nego što je izašlo iz zemlje. Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost prometa RS, rekao je da za Nezavisne novine građani prilikom kupovine polovnog automobila, kako stvari trenutno stoje, kupuju mačka u vreći.

"Kilometraža koju pokazuje kilometar-sat na vozilu je u većini slučajeva daleko od stvarne kilometraže. Na pređenu kilometražu se odnosi i sve ostalo kada je ispravnost vozila u pitanju, pojasnio je Radović. 

U salonu automobila "Braća Đukić" kazali su da je na više od 80 posto uvezenih vozila vraćena kilometraža.

"Kilometraža se vraća kako bi se postigla bolja cijena jer velika je razlika da li je automobil prešao 150.000 ili 300.000 kilometara, a razlika u cijeni je više nego duplo", istaknuli su u ovom salonu.

Preporučili su svim kupcima da se obrate ovlaštenim servisima kako bi, kako pojašnjava, provjerili stvarnu kilometražu vozila jer se u servisima vodi servisna historija automobila.

pressing.ba