Mladićima iz Tuzle i Srebrenika po mjesec dana pritvora

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva TK, Općinski sud u Tuzli je odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Senada Malkića (25) iz Srebrenika i Edina Bešića (26) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili krivično djelo sprečavanje dokazivanja.
15.09.2020 u 20:46
kantonalni sud i tuzilastvo tuzla

Malkić i Bešić su osumnjičeni da su 11. septembra 2020. godine u tuzlanskom naselju Solina osobu koja je svjedok u krivičnom predmetu koji se po optužnici ovog Tužilaštva vodi pred Kantonalnim sudom u Tuzli, sačekali i fizički nasrnuli na njega udarajući ga rukama i nogama u lice, glavu i gornji dio tijela, te mu zaprijetili da pazi šta priča na sudu kao svjedok.

Dakle, svjedoka u sudskom postupku su nasiljem navodili na davanje lažnog iskaza pred sudom. Pripadnici PU Tuzla su osumnjičene lišili slobode 12. septembra, nad njima je izvršena kriminalistička obrada i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu su predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene. Na ovaj način se pokušava ili se ugrožava normalan i učinkovit rad sudskih tijela. Tužilaštvo će u saradnji sa policijskim agencijama žurno, učinkovito i efikasno djelovati u svim sličnim situacijama.

Upotreba sile ili prijetnje kako bi svjedoci mijenjali svoj iskaz pred sudom (sprečavanje dokazivanja) je teže krivično djelo za koje su propisane kazne zatvora u rasponu od 6 mjeseci do 5 godina, te će se sve ovakve ili slične pojave zakonski sankcionisati, saopćili su iz Kantonalnog tužilaštva TK.

pressing.ba