Najbrža "Buba" na svijetu juri 300 km na sat

Kada se pojavila druga generacija nove Volkswagenove "bube", mnogi su primijetili da ovaj model počinje da liči na Porsche. Sada je ta tvrdnja potkrijepljena odgovarajućim performansama.
20.09.2016 u 20:31

Naime, specijalno pripremljena verzija Volkswagen Beetle LSR razvila je na isušenom slanom jezeru u američkoj saveznoj državi Juti čak 330 km/h, i tako postala najbrža "buba" na svijetu. Prilikom obaranja rekorda, za volanom se nalazio Preston Lerner, iz Automobile magazina, a za pogon je korišten modifikovani serijski Volkswagenov TSI motor, koji je u konačnom zbiru raspolagao sa čak 548 ks (405 kW) i 571 Nm.

Za potrebe obaranja rekorda, bile su neophodne i intervencije na prenosnom i sistemu oslanjanja, a "buba" je dobila i specijalne gume za vožnju po ovoj vrsti podloge, dok su pozadi instalirani padobrani za bezbjedno zaustavljanje. 

Poređenja radi, najbrža serijska "buba" je verzija Beetle R-Line, koja ispod haube ima motor od 214 ks (157 kW). Ovaj model do stotke stiže za manje od 7 sekundi, a maksimalna brzina je limitirana na 209 km/h.