Obavezna zimska oprema: Jeste li spremni?

Od 15.novembra svi učesnici u saobraćaju moraju posjedovati zimsku opremu.
15.11.2018 u 19:14

”Ili ljetni pneumatici sa lancima u gepeku u rezervi. Najniža dubina šare je četiri milimetra. Najbolje je imati sva četiri pneumatika na vozilu, tad ste sigurni da ćete stići na cilj. Naravno sve zavisi od puta”, podsjeća Mustafa Behlilović, vozač-automehaničar u BIHAMK asistenciji.

Lanci se uvijek postavljaju na pogonske točkove, napominju u BIHAMK-u.

Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi tri i po hiljade kilograma i autobuse malo su drugačije obaveze. Oni moraju posjedovati zimske gume na pogonskim točkovima ili gume sa ljetnim profilom čija je dubina minimalno 4 milimentra, te lance za snijeg i priručni alat, u koji spadaju lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kilograma. Nisu rijetki slučajevi, prilikom intervencija na terenu, da vozači ne posjeduju ovu opremu.

”Ima ih koji voze i sa lošim ljetnim gumama, voze na svoj rizik, ugrožavaju saobraćaj”, kaže Behlilović.

Po Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja u članu 228. propisano je da službeno ovlašteno lice ukoliko vozača zatekne da nema odgovarajuću opremu isključi iz saobraćaja.

”Naredit će da otkloni taj nedostatak, da postavi lance ukoliko su zimski uslovi vožnje. Ukoliko vozač odbije to, službeno lice će mu oduzeti potvrdu o registraciji i smatrat će se kao neregistrovano putničko motorno vozilo u saobraćaju”, ističe dr. sc. Izudin Šarić, glasnogovornik MUP-a TK.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona će provoditi pojačanu kontrolu provjere posjedovanja zimske opreme. U narednih sedam dana službenici policije će prvenstveno upozoravati vozače na ovu zakonsku odredbu, a nakon tog perioda, u slučaju neposjedovanja zimske opreme, uslijedit će sankcije i novčane kazne.

”Za lica koja nemaju odgovarajuću zimsku opremu 40 KM, za pravno lice 500 KM kao i za fizičko lice koje se bavi odgovarajućom djelatnosti je 500 KM”, navodi Šarić.

Ono što je preporuka vozačima je da pripreme svoje vozilo za zimu. 

(slon)