Srebrenik: Zašto je blokiran račun komunalnom preduzeću?

Komunalno preduzeće "9.septembar" izgubilo je sudski spor s radnicima i račun ovog preduzeća je blokiran!
05.07.2019 u 19:57
srebrenik

Zbog toga je došlo u pitanje funkcionisanje JP "9.septembar" pa i odvoz otpada na deponiiju u Doboj jer je ona u Babunovićima kod Srebrenika već odavno zatvorena.

Ipak, u petak je iznađeno prelazno rješenje da se otpad odvozi i da se ide u deblokadu računa.

Nakon sastanka kod gradonačelnika Nihada Omerovića sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti te predstavnicima ovog preduzeća, donesen je niz zaključaka kako bi ovo preduzeće moglo da prevaziđe ovu situciju ali problem će biti jako teško riješiti.

Posebno jer je sudski spor koji je preduzeće izgubilo teško 343.291 KM plus zatezne kamate koji isto toliko iznose.

Postavlja se pitanje, kako je došlo do ove situacije.

Naime, radnici ovog preduzeća godinama su upozoravali da se krši kolektivni ugovor i ako se ne ispravi nepravda prema njima da će doći do tužbe. Što se na kraju i desilo.

Tako radnicima nisu isplaćivane potpune plaće, topli obrok niti regres u periodu od 2008 do 2011.godine.

- Nudi nam se sporazum da potpišemo sa preduzećem. Nema problema. Mi smo spremni opet za razgovor, ne želimo da se naša firma ugasi, ali isto tako želimo precizno da znamo za koliko vremena i na koliko rata ćemo dobiti naše pare, kaže jedan od radnika ovog preduzeća.

Ono što je najbitnije je da se iznađe konsenzus kako bi se nastavilo funkcionisanje ovog javnog preduzeća koje je u vlasništvu Grada sa 51 a dioničara 49 posto.

pressing.ba