Širom lijepe naše BiH obilježen Bajram

Muslimani širom svijeta pa tako i lijepe naše domovine Bosne i Hercegovine obilježili su najveći muslimanski blagdan Bajram.
13.05.2021 u 17:54
bajram

Nakon mjeseca Ramazana gdje su se muslimani u ime Boga odrekli hrane, pića i ostalih užitaka od zore do zalaska sunca, nastupio je Bajram.

Većina muslimanki i muslimana dočekuje ga i provodi u porodičnom okruženju. U tradiciji bosanskih muslimana ovaj praznik zauzima posebno mjesto.

Od jutarnjih sati muški članovi porodica odlaze na sabah-namaz, a nakon toga klanjaju bajram-namaz, dolaze kući, čestitaju i obavljaju bajramske dužnosti. Kad se ide na bajram-namaz običaj je da se u džamiju ode jednim a vrati drugim putem. U toku klanjanja bajram-namaza u džamiji se uče tekbiri.

Nekada je za Bajram bila rasprostranjena i praksa da se sašije novo odijelo na koje se mjesecima nestrpljivo čekalo. Najčešći bajramski ručak u Bosni i Hercegovini počinje supom ili čorbom, nakon čega slijedi varivo, poput čimbura, sarme, dolmi, bosanskog lonca... Slijedi pečeno meso s povrćem, pa pita… Slatkiši su vrlo bitan element bajramske trpeze, a najčešće su to baklava, ružice, tufahije i halva.

Bajrami su tako obilježeni širom domovine, pa tamo odakle su u zadnjem ratu protjerani Bošnjaci.

Tu prije svega mislimo na Srebrenicu, Bratunac, Zvornik, Foču, Višegrad, Prijedor, Banja Luku, Bijeljinu...

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

pressing.ba