Optužnica protiv inspektora za primanje mita

Tužilaštvo RS-a podiglo je optužnicu protiv inspektora MUP-a RS-a Nenada Grujića i Jelene Florjan zbog krivičnog djela primanje mita.
08.07.2020 u 15:59
inspektori

Optužnicu je podiglo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala RS-a, a upućena je na potvrđivanje sudiji za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjoj Luci. U trenutku počinjenja djela za koje se terete, Grujić i Florjan su bili zaposleni kao inspektori Odjeljenja za privredni kriminalitet PU Banja Luka.

Prema novodima optužnice, terete se da su u februaru ove godine od direktora JU "Srednjoškolski dom" u Banjoj Luci Branislava Vidića zahtijevali novčani iznos od 30.000 KM.

- Od tog iznosa, osumnjičeni Grujić je 18. februara 2020. godine primio 20.000 KM, da u okviru svojih službenih ovlaštenja izvrše službenu radnju koju ne bi smijeli uraditi, a nakon što su duži vremenski period preduzimali radnje u predmetu koji se po anonimnoj krivičnoj prijavi vodi protiv direktora Srednjoškolskog doma. Ostatak od 10.000 KM, osumnjičenima je trebao predati nakon što tužilaštvo donese odluku povoljnu po direktora navedene ustanove - stoji u optužnici.

U optužnici je precizirano i da osumnjičeni, postupajući u okviru svojih službenih ovlaštenja u navedenom predmetu, akcenat radnji nisu stavili na potpuno i pravilno utvrđivanje činjeničnog stanja u vezi sa navodima krivične prijave protiv direktora Srednjoškolskog doma i eventualno utvrđivanje postojanja krivičnog djela i krivične odgovornosti, već su navedene aktivnosti podredili ličnoj koristi, odnosno namjeri da za sebe pribave imovinsku koristu u velikom iznosu.

Optužnicom je predloženo i da se osumnjičenima izrekne mjera sigurnosti, odnosno zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti, imajući u vidu način izvršenja i posljedicu djela.

- Proizilazi opasnost da bi obavljanjem javne dužnosti ponovo mogli učiniti krivično djelo - naveo je tužilac.

(NN)