SDP ne može sa SDA u TK, dio članstva napustio sjednicu

Na sjednici Glavnog odbora SDP-a izglasan je zaključak Predsjedništva ove stranke po kojem Kantonalni odbor iz Tuzle može pokrenuti pregovore o formiranju vlasti, ali bez pregovora sa nacionalnim strankama.
16.03.2019 u 11:25
enver bijedic press

Ovakav zaključak izazvao je revolt predstavnika iz Tuzle, ali i dijela sarajevskog SDP-a. Sjednicu GO napustilo je dio članova ove stranke.

- Odluka Predsjendištva je vrlo precizna, da program koji uradi KO SDP TK se dostavlja DF-u, Našoj stranci, SBIH-u i SBB-u, rekao je Nikšić uoči sjednice.

- To je 19 zastupnika i dovljna većina da se formira Vlada u TK, rekao je Nikšić i dodao da se moraju pokušati zadržati neki principi i pokušati formirati vlast bez nacionalnih stranaka pa i SDA.

U toku je pauza u zasjedanju Glavnog odbora SDP-a BiH. Nekolicina članova GO-a već je napustila zasjedanje, nezadovoljni jer nije dopuštena rasprava o zahtjevima Kantonalnog odbora Tuzlanskog kantona da oni vrše pregovore o formiranju vlasti.

Sjednicu GO SDP-a BiH između ostalih, napustili su i Zoran Mikulić, Emir Zlatar i Miro Lazović.

GO će danas donijeti odluku o raspisivanju izbora za predsjednika SDP-a. Ti izbori će biti održani 25.maja ove godine. Donijeti ćemo odluku i o održavanju kongresa, prijedlog je da on bude održan 6. augusta u Sarajevu, rekao je Magazinović.

 (vijesti)