U BiH stižu radnici iz Bangladeša, Indije i Nepala

U Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme nedostaje radnika, osobito u određenim oblastima.
12.07.2022 u 12:35
workers

"Republici Srpskoj nedostaje radne snage u oblasti građevinarstva, poljoprivrede, ugostiteljstva i turizma, a očekuje se dolazak radnika iz Bangladeša, Indije i Nepala na domaće tržište", rekao je za Srnu predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.

On je naglasio da će domaće kompanije na ovaj način imati priliku i ispitati tržište i naučiti kako raditi sa stranom radnom snagom. Trivić je naveo da je ranijim zahtjevom RS tražila 600 radnih dozvola za zapošljavanje stranaca, što je malo s obzirom na potrebe domaćeg tržišta.

''Zavod za zapošljavanje povećao je kvotu radnih dozvola za 2022. godinu na 1.400, a na godišnjoj razini bilo bi potrebno još 400 radnih dozvola'', dodao je Trivić.

Narodna skupština Republike Srpske je u lipnju po hitnom postupku usvojila izmjene Zakona o zapošljavanju stranih državljana i osoba bez državljanstva, prema kojima će stranci u RS imati pojednostavljenu proceduru na pitanju zapošljavanja, a nadležne institucije morat će u roku od 15 dana odlučivati jesu li ispunjeni svi uvjeti za dobivanje radne dozvole.