U ovome bh.gradu godinu bezuspješno pokušavaju pronaći ljekara

Nesvakidašnja priča ovih dana dolazi iz Kupresa. Naime, s obzirom na to da skoro godinu dana tamošnji Dom zdravlja bezuspješno traži liječnika, a na njihove konkurse niko se nije javljao, zbog čega je oko 2500 pacijenata u opasnosti da ostane bez zdravstvene skrbi, iz ovog mjesta odlučili su na jedan neobičan način pokušati privući mlade liječnike.
25.11.2021 u 17:05
kupres

Svima nama je jasno da liječnike ovdje teško možemo zadržati jer ovo područje nema neke ponude po pitanju životnih uvjeta. Ipak, Kupres nije daleko, na dva sata je od Splita, Sarajeva i Mostara i mislim da je u današnje vrijeme to dosta blizu”, kazala je Antonija Lozančić, glavna sestra u Domu zdravlja Kupres.

Tako u novom natječaju potencijalnom budućem liječniku, osim standardnih uvjeta, nude i besplatan smještaj te mogućnost specijalizacije.

“Na konkursu prije pola godine nije se javio niko, doslovno niko nije htio doći. Znamo da je deficit liječnika na čitavom području BiH, a mi smo se odlučili proširiti našu ponudu. Mladi ljudi koji nemaju mogućnost specijalizacije neće se zadržavati u malim sredinama i zbog toga nudimo i smještaj, kojeg smo dogovorili u suradnji s općinskim načelnikom, kao i brzu specijalizaciju u okviru primarne zdravstvene zaštite – obiteljsku medicinu, pedijatriju, možda i ginekologiju”, kazala je Lozančić.

Iz Doma zdravlja nadaju se da će, kad već to životne okolnosti ne dozvoljavaju, mala medijska pomoć doprinijeti da Kuprešaci dobiju novog liječnika.

“Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti imati liječnika u ovom našem malom lijepom mjestu”, rekla je Lozančić za kraj.