U Prijedoru i širom BiH obilježen "Dan bijelih traka"

U Prijedoru je danas obilježen Dan bijelih traka, ali s ograničenim brojem učesnika zbog pandemije virusa Covid-19. Organizatori su bili Udruženje roditelja ubijene djece, Fondacija Kultura sjećanja, Oštra nula, Inicijativa "Jer me tiče" i Centar za mlade "Kvart“
31.05.2020 u 17:51
prijedor

Dan bijelih traka se organizuje u znak sjećanja na progon i ubistvo 3.176 građana Prijedora i okoline, a danas su na trgu ukrug položene 102 ruže s imenima ubijene djece. Međutim, ponovo je zabilježeno sramotno negiranje zločina u Prijedoru.

I ove godine niko od predstavnika grada Prijedora nije prisustvovao ovom obilježavanju, a u nedjelju ujutro osvanuo je plakat koji negira bijele trake. To nije bilo sve: Sat nakon obilježavanja Dana bijelih traka, komunalci su uklonili ruže na kojima su ispisana imena ubijene prijedorske djece!

Godinama se građani Prijedore bore da se podigne spomenik ubijenoj djeci Prijedora. Salko Bačić iz sela Zecovi kod Prijedora, kome su ubijeni supruga i troje djece, rekao je je da je došlo do pomaka, između ostalog i jer su se uključili OESCE, grad Trento (Italija) koji je grad pobratim Prijedora i drugi.

(RS)