Zbog slabijih prinosa, pčelari poskupljuju cijenu meda

Ovo je godina koja je jako nepovoljna za proizvođače meda.
06.09.2020 u 14:35
pcelari med

Loše vremenske prilike jako su uticale na prinose i pčelari su izuzetno nezadovoljni. 

Savez pčelara Tuzlanskog kantona okuplja 1.150 osoba koje pčelare sa više od 30.000 košnica. Većina njih su seleći pčelari koji širom Bosne i Hercegovine voze svoja društva, ali se nažalost ove godine ne mogu pohvaliti velikim prinosima meda.

"Vremenske prilike su bile veoma nepogodne u fazi medonošenja biljaka koje su najvažnije u medobranju, a to je prije svega gubitak bagremove, lipine i livadske paše. Zbog toga oni ne mogu ove godine pokriti svoje troškove, ali im je od velike pomoći poticaj sa kantonalnog nivoa, koji sada iznosi 15 KM po košnici, za razliku od lani kada je taj iznos bio šest maraka", kaže za Klix.ba Suad Selimović iz Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju koje djeluje pri Privrednoj komori Tuzlanskog kantona.

Zbog nedostatka meda pčelari su ove godine bili prinuđeni na povećanje cijena, tako da kupci po jednom kilogramu izdvajaju od 17 do 20 KM, umjesto dosadašnjih 15 maraka.

"Dosadašnju praksu sa cijenom smo morali promijeniti, ali nam je posebno drago da građani od nas med kupuju na kućnom pragu. To nam je najbolja mogućnost za zaradu jer nas otkupljivači veoma često ucjenjuju sa cijenom", kaže Senad Hodžić za klix iz Saveza pčelara TK.

(pressing.ba)