Čuvajte se lažnih oglasa za posao, kako ih prepoznati!?

Potrebni saradnici za pakovanje koverti kod kuće - zarada do 300 KM sedmično, posao za hostese, čistačice, sobarice, tesare, zidare, za rad u Evropskoj uniji plata do 2.500 eura, tražim fotomodele - kontakt samo putem i-mejla - samo su neki od sumnjivih oglasa za posao koje je svakodnevno moguće pronaći u štampi, zalijepljene po banderama, te objavljene na internetu i društvenim mrežama.
02.08.2016 u 14:22
posao

Iako se na prvi pogled čini da je do sigurne egzistencije potreban samo pasoš i dobra volja, iza svega toga se najčešće krije velika prevara. Žrtva jednog od ovih oglasa mogla je da bude i M. D., koja je dobila nepristojnu ponudu i od tada strahuje da se prijavi za posao putem oglasa.

Prvo uplata pa onda posao 

- Tražili su da pošaljem prijavu sa fotografijom za posao promotora, što sam i učinila. Poslije nekoliko dana me pozvao mladić, koji mi je nudio da dođem u Derventu, da provedem noć sa njim, kako bismo se dogovorili o poslu, kazala je M. D. koja studira u Banjaluci.

Navodi da mu je kazala da nije zainteresovana, međutim, on ju je mjesecima nakon toga svakodnevno zvao i nagovarao da prihvati ponudu, da je rezervisao hotelsku sobu i slično.

- Od poznanice sam saznala da se i ona prijavljivala na isti oglas i da dugo nije mogla da ga se riješi, navodi M. D. I njena prijateljica Ž. S. imala je neprijatno iskustvo. Ona je jednom prilikom pozvala čovjeka koji je tražio nekoga za pakovanje koverti kod kuće i nudio odličnu zaradu.

- Odmah mi je rekao da treba da uplatim 20 KM kako bi mi navodno poslao materijal sa kojim ću da radim. Iste sekunde sam shvatila šta je u pitanju i nastojala sam da mu kažem da nisam zainteresovana, ali on je kao programiran pričao "sto na sat", nisam mogla doći do riječi pa sam prekinula vezu, kazala je ova dvadesetšestogodišnjakinja.

Lažni oglasi

U Agenciji za posredovanje pri zapošljavanju "Spektar" kažu da praksa pojavljivanja lažnih oglasa traje godinama.

- Oni koji traže posao treba da pokušaju da saznaju što više podataka o poslodavcu, najbolje preko poznanika, a ukoliko to nije moguće, onda putem interneta. Lažni oglas moguće je prepoznati po tome što nema podataka o poslodavcu, naziva firme, nemoguće je pronaći istoriju poslovanja, nemaju veb stranicu ili je ona neprofesionalna”, naveo je direktor agencije "Spektar" Miroslav Vukajlović.

Napominje da ni u kom slučaju ne bi trebalo konkurisati na oglase gdje se kao prvi uslov zahtijeva fotografija ili obaveza plaćanja troškova vize, ljekarskog pregleda, posredničke provizije i slično, jer to su sigurno prevare. U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH upozoravaju građane da agencije koje posreduju pri zapošljavanju usluge naplaćuju poslodavcu, a ne građanima koji traže zaposlenje, piše Glas Srpske.

Kako prepoznati lažnjake?

- Fizička lica ne mogu zapošljavati, pa svaka uplata novca na neki privatni račun jasno ukazuje da je riječ o prevari, te pozivamo građane da takve slučajeve prijave policiji, kažu u ovoj agenciji, koja trenutno posreduje pri zapošljavanju stanovnika BiH u Sloveniji i Njemačkoj. Oni ističu da sve ostalo ne ide putem Agencije, osim ako ne dobiju zahtjev za posredovanje iz inostranstva. 

Radne dozvole

Nezaposlenim građanima RS prevaranti nerijetko obećavaju radne i boravišne dozvole za Njemačku uz novčanu nadoknadu.

“Dozvole na godinu koštaju 1.500 eura, a osnivanje firme, odnosno dugoročna radna dozvola već od 3.500 eura”, navodi jedan od oglašivača na internetu, navodeći svoj broj telefona na koji ga je moguće kontaktirati putem aplikacija "Viber" i "What's App ".

Ne nasjedajte na

Velika zarada za kratko vrijeme

Nezahtijevanje posebnih vještina

Nema razgovora za posao

U slučaju rada u inostranstvu ne davati dokumente poslodavcu

Kako prepoznati lažni oglas

Nema podataka o poslodavcu

Nema naziva firme

Nemoguće pronaći istoriju poslovanja

Nemaju veb stranicu ili je ona neprofesionalna

(GS)