Živinice dobile modernu fabriku vatrogasnih vozila

U Živinicama je otvorena firma “Sućo” d.o.o. poznata kao kćerka firme „Lentner GmbH“ iz Njemačke.
23.09.2017 u 09:13
Suco 1

Firma „Lentner GmbH“ iz Njemačke za ovu prigodu je proizvela novi prototip vozila „HLF 20“ na šasiji „Volvoa“, proizvodnje u firmi Živinice i ono je na današnjoj svečanosti u Živinicama prvi puta predstavljeno javnosti.

Kako je kazao vlasnik firme Suad Bešlić otvaranjem proizvodnog pogona u Živinicama ostvario se njegov san da poslije 20 godina provedenih u Njemačkoj dođe u svoju domovinu i omogući mladima da svoju perspektivu grade u BiH:

„Plan ovog projekta proizvodnje u Bosni i Hercegovini ulazi u drugu fazu. Obuke radnika su uspjesno završene. Dosadašnja proizvodnja od 10 odsto, u narednom periodu će se povisiti na 50%, a uz nove investicije u mašine otvaraju se i nova radna mjesta. Proizvodit ćemo dijelove za 13 vrsta vatrogasnih vozila. Ovdje će uskoro biti zaposleno 30 mladih radnika, s tim da će ih u narednom periodu biti znatno više. Danas predstvaljamo prvi vatrogasni kamion, najmoderniji u svijetu , a na njemu piše da je proizveden u Bosni i Hercegovini“, kazao je Suad Bešlić, koji je rođen u obližnjim Meškovićima kraj Kalesije.

Načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković nije skrivao zadovoljstvo zbog ovog projekta:

„Opredjeljenje naše lokalne zajednice je da stavramo povoljlan ambijent za poduzetništvo i privalčimo strani kapital. Ovo danas je jedan takav primjer i očekujemo da će putom našeg Suada Bešlića krenuti mnogi naši poduzetnici u dijaspori“.

Gostima se obratio i direktor firme „Lentner GmbH“ iz Njemačke Hausmanna Mathiasa:

„Kada sam prvi puta došao u Živinice decembra prošle godine načelnik Samir mi je mnogo toga obećao, ali sam to prihvatao s nevejricom. Međutim, prevario sam se jer je on i ova lokalna zajednica učinila mnogo više od očekivanog, tako da čestitam na tim potezima koji su prvukli našu pažnju. Ovdje u BiH smo srčano primljeni, bolje nego igdje i vidim da danas je prisutno mnogo političara, što kod nas ne bi bio slučaj. I dalje ćemo širiti poslovnu saradnju“.

Svečanosti je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizidić.

pressing.ba