Ako domaće košta 10KM, u BiH ostaje 8KM

Kada bi reakcije građana na pojavu Ditinih proizvoda u trgovinama pratila i kupovina svima bi moglo biti bolje. Šta bi bilo kada bi se akcija proširila? Šta kada bi se administracija potrudila da preferira domaće proizvode, šta kada bi građani razmislili gdje odlazi njihov novac?
23.06.2015 u 10:43
dita kupovina1

U Udruženju “Kupujmo i koristimo domaće” smatraju da od ovakvih trgovačkih poteza svi imaju korist. 

“Mislim da će ovdje profitirati i trgovci, profitiraće i radnici Dite. Ja bih prije svega rekao profitiraće i ukupno bh. društvo, jer nećemo morati gledati muku tih ljudi. Na kraju krajeva mislim da negdje preko 40 radnika je trenutno zaposlenih, tako da imamo 40 sretnih porodica“,ističe Amir Kapo, predsjednik Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće".

BiH ima liberalan režim uvoza robe dok sa druge strane, nema pretjerane mogućnosti da kroz režim vanjske trgovine štiti domaću proizvodnju. Stručnjaci smatraju da su dobro pozicioniranje domaćih proizvoda u marketima i bolja promocija proizvoda ključni za povećanje prodaje. Kupovinom domaćih proizvoda u vrijednosti od 10 KM, u BiH ostaje 8 KM.

"Ukoliko je sirovina iz BiH, ukoliko je to sve prerađeno i finalni prozvod dobiven, dio ambalaže se uvozi, pogotovo staklo, onda je nekih 80 posto ostaje u drzavi. Ukoliko se kupi strani proizvod, to je iznos PDV-a, tako da matematika pokazuje šta znači kupiti domaći proizvod",dodaje Kapo.

Bitno je imati i zadržati kvalitet proizvoda, ali ga i dobro promovirati. Kao i na izborima, odluka o budućnosti zemlje je u rukama građana.

(N1)