"Aksemont" izvozi u Njemačku, Englesku, Švedsku, Sloveniju...

Firma „Aksemont“ iz Srebrenika, jedna je od najsvjetlijih privrednih priča kako na području Tuzlanskog kantona tako i cijele BiH, prije svega jer njihovi proizvodi završavaju u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Švedskoj, Sloveniji...a uskoro počinje i izvoz u daleku Kinu.
17.03.2015 u 19:33
akse 2akse1aksemont gazela 2013IMG 0461IMG 0470

-         Trenutno izvozimo 30% a 70% završava na našem bh.tržištu, dok radimo na tome da u ovoj ili najdalje narednoj godini izvoz podignemo na 50%, kaže direktor i vlasnik ove uspješne kompanije Kemal Alatić.

„Aksemont“ se bavi izradom svih vrsta metalnih konsrtrukcija, izradom i montažom procesne opreme u industriji, cjevovoda, posuda sa i bez pritiska, remontom energetskih postrojenja, zavarivanjem u svim postrojenjima, antikorozivnom zaštitom metala...

"Soda", "Termoelektrana", "Natron", "Bimal"...

-         Radimo za „Soda“ Lukavac, „Natron“ Maglaj, „Bimal“ Brčko, „Termoelektranu“ Tuzla, „Solanu“ Tuzla... i za sada su svi zadovoljni s nama, ističe Alatić, koji je za svoj uspješan rad dobio nekoliko priznanja.

Kompanija „Aksemont“ upošljava 110 radnika od čega je 13 sa visokom stručnom spremom i to ekonomisti, pravnici, inžinjeri mašinstva, tehnologije...

-         Sve ono što struka zamisli mi možemo da odradimo a naši kupci su sretni i zadovolji, što nam pričinjava posebno zadovoljstvo. Velika je stvar da naši kupci nemaju primjedbi, a posebno oni iz Evropske unije koji imaju još veće kriterije i standardne koji posjedujemo, ističe Alatić.

Prvi čovjek ove firme ističe kako im poslovni plan da uposli između 800 i 1.200 radnika, ali da mu za to treba razumijevanje lokalne zajednice.

Plan je upošljavanje od 800 do 1.200 radnika

-         Imam plan da iz srednjeg prerastemo u veliko preduzeće gdje bi zaposlili više od 1.000 ljudi. Međutim, trebaju nam veći proizvodni kapaciteti da se proširimo. Trenutno smo u pregovorima sa lokalnom zajednicom da kupimo državno zemljište na kojem bi gradili dodatne proizvodne kapacitete. Vjerujem da će imati sluha za to jer zaposlili bi veliki broj radnika. Oni koji sada kod nas rade i oni koji bi ubuduće, svi su osigurani i prijavljeni a plate su redovne. Smatram da je to velika stvar. Posao se može udesetorostručit, ali sa ovim prostorom to ne možemo dok se ne proširimo. Vjerujem da će lokalna zajednica imati sluha, kaže Alatić.

Ovakvi i slični privrednici koji proizvode i to izvoze u Evropsku uniju, trebaju i moraju imati podršku svake lokalne zajednice koja mora sve učiniti da im izađe u susret, kako bi mnogi s Biroa za zapošljavanje konačno dobili posao.

Poruka mladima

Na kraju Alatić ima i jednu poruku za mlade:

-         Pozivam mlade ljude da se ovdje bore za posao i da sreću ne traže u inostranstvu. Ja sam bio u Njemačkoj, imao firmu, ali shvatio sam da to sve mogu raditi i u svojoj zemlji. Imamo vrijedne i pametne ljude i moramo ih zadržati u BiH. Politika također mora imati više sluha za njih i ne dozvoliti da mladi ljudi napuštaju državu, nego podsticati ih da ovdje ostanu i rade, kaže Alatić, jedan od najuspješnijih privrednika u Tuzlanskom kantonu.  

pressing.ba