BiH najviše izvozi sjedala i to u Njemačku, Španiju i Tursku

Bosna i Hercegovina je u devet mjeseci ove godine ostvarila izvoz u vrijednosti osam milijardi i 95 miliona KM, što je za 17,9 posto više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iznosio 13 milijardi i 306 miliona KM, što je više za 12,6 posto.
10.12.2017 u 16:13
prevent

Agencija za statistiku BiH je objavila da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 60,8 posto, a vanjskotrgovinski robni deficit pet milijardi i 211 miliona KM.

Glavni izvozni adut BiH su sjedala, a posebno za automobilsku industriju, pokazuje statistika o spoljnotrgovinskoj razmjeni u prvih devet mjeseci ove godine. Vrijednost izvezenih sjedala dostigla je u ovom periodu 514,42 mil KM, a čak 374,5 mil KM odnosi se na automobilska koja su završila uglavnom u pogonima u Njemačkoj, Španiji i Turskoj. U ovim zemljama nalaze se pogoni najvećih svjetskih automobilskih kompanija sa kojima su domaće firme ugovorile isporuke sjedala, prenosi Glas Srpske.

U analizi spoljnotrgovinske razmjene, koju je usvojilo Vijeće ministara BiH, navedeno je da izvoz sjedala bilježi rast od 5% u odnosu na devet mjeseci prošle godine.

- Najznačajnije izvozno tržište je Njemačka na koje smo izvezli sjedala u vrijednosti od 189,9 mil KM, a slijedi Španija sa 89,4 mil KM. Značajan je i izvoz na tržište Turske u koju je otišla ova roba vrednija od 22,1 mil KM - istakli su u Spoljnotrgovinskoj komori.

Jedan od regionalnih lidera i vodeća kompanija u izvozu u ovoj oblasti je Prevent grupacija, u vlasništvu Nijaza Hastora, koja proizvodi presvlake za auto-industriju.

- Godišnje u našim pogonima proizvedemo dva miliona garnitura autopresvlaka za vodeće svjetske brendove kao što su Volkswagen, Ford, Opel, BMW, Nissan, PSA grupa i druge. Najveći izvoz ostvarujemo na tržište Njemačke, Austrije, Francuske, Španije i Turske. Pored autopresvlaka, vodeći smo proizvođač plastičnih i metalnih komponenti za autoindustriju pa se tako godišnje iz Preventa opremi pet miliona vozila u Evropi - naveli su u Prevent grupaciji.

Pored sjedišta za automobilsku industriju, BiH ostvaruje i solidan izvoz tapaciranih i sjedala sa drvenim okvirima čija je vrijednost u prva tri ovogodišnja kvartala dostigla 117,1 milion, dok je u sektoru vrtnih sjedala izvoz iznosio 19,4 miliona KM. Na drugom mjestu proizvoda koji su imali najveće učešće u izvozu nalazi se električna energija. Od izvoza struje za devet mjeseci je od inostranih kupaca naplaćeno 337,56 mil KM, što je za 59% više nego u istom periodu 2016. godine. Proizvodi iz kategorije obrađeno drvo zauzimaju treće mjesto na izvoznoj listi i od njih je prihod iznosio 265,72 mil KM i na godišnjem nivou je porastao za 4%.

- Drvni sektor kontinuirano bilježi trend povećanja izvoza. Samo obrađeno drvo po dužini izvezli smo u vrijednosti od 299,2 mil KM, a najviše je plasirano u Hrvatsku, Njemačku, Srbiju i Švajcarsku. Naš najvažniji resurs su šume i treba ga iskoristiti i time stvoriti nove prilike za drvnu industriju, a prije svega obezbijediti sirovine da bismo pomogli domaćim prerađivačima - kazali su u Spoljnotrgovinskoj komori.

Kada je riječ o uvozu, najviše novca dato je za proizvode iz kategorije naftnih ulja - 696,44 mil KM.

Na drugom mjestu su automobili sa 518,42 mil KM i sirova nafta sa 389,18 mil KM.

Ukupan obim

Vrijednost ukupne robne razmjene BiH sa inostranstvom za devet mjeseci ove godine iznosila je 21,40 milijardi maraka. Na uvoz se odnosi 13,31 milijarda, a na izvoz 8,09 milijardi KM.

Spoljnotrgovinski deficit iznosio je na kraju septembra 5,21 milijardu KM.

Izvoz sjedišta (miliona KM)

* 514,42 - ukupno

* 374,5 - za vozila

* 117,1 - tapacirana i drvena

* 19,4 - vrtna Proizvodi koji su najviše uvoženi (miliona KM)

* 696,44 - naftnih ulja

* 518,42 - automobili

* 389,18 - sirova nafta

(GS)