BiH posljednja u regiji po uslovima poslovanja

Bosna i Hercegovine je najslabije rangirana zemlja u regiji kada je riječ o uslovima poslovanja, zbog čega se sada aktivno radi kako bi se podigla na svjetskoj ljestvici.
12.03.2015 u 11:12
investicije

Od zemalja regije najbolje je plasirana Makedonija, na 30. mjestu, Crna Gora je na 36, Bugarska na 38, Rumunija na 48, Slovenija na 51, Hrvatska na 65. mjestu, Srbija na 91. a BiH na 107.mjestu.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojili su prošle sedmice izmjene Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH. Tim izmjenama, kako navode, žele osigurati veću pravnu sigurnost, unaprijediti i pojednostaviti proces stranih ulaganja te poboljšati poslovno okruženje i investicijsku klimu.

Predviđeno je da se ovakvim zakonom pošalje jasna poruka investitorima "da je BiH opredijeljena za povlačenje novih investicija i zadržavanje i proširenje postojećih, otvaranje novih radnih mjesta i jačanje održivog ekonomskog razvoja u državi". Zakon predviđa da “strani ulagač ima pravo investirati, reinvestirati dobit iz takvih ulaganja u sve sektore privrede BiH i to u istom obliku i pod istim uvjetima definiranim za rezidente BiH i važećim zakonima i propisima BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH”.

Direktno strano ulaganje bit će izuzeto od plaćanja carina i carinskih obaveza, ukoliko drugačije nije predviđeno odredbama Zakona o carinskoj politici BiH. Zastupnici Zastupničkog doma PSBiH usvojili su ranije prijedlog ovog zakona, a delegati su ga podržali bez rasprave.

(pressing.ba)