"Bimal" ulje u Turskoj, Kini, Saudijskoj Arabiji, Izraelu...

Austrijski "Studen Holding", u čijem sastavu posluje i fabrika za proizvodnju jestivog ulja "Bimal" iz Brčkog, nedavno je otvorio novu kompaniju za distribuciju u Istanbulu, koja je rezultat konstantnog rasta i razvoja "Studen Holdinga" na ovom tržištu u posljednje dvije godine, saopšteno je na sajtu "Bimala".
14.07.2015 u 11:03
bimal

Poslovna grupa "Studen Holding" iz Beča, u čijem okviru se danas nalazi preko 25 kompanija u 14 zemalja, već duže od 20 godina uspješno upravlja trejdingom, proizvodnjom i distribucijom prehrambenih proizvoda primarno na području jugoistočne Evrope i Bliskog istoka, preko regionalnih centara u Beču, Brčkom i Dubaiju.

Fabrika za proizvodnju jestivog ulja "Bimal" iz Brčkog, najveći je proizvođač i izvoznik prije svega jestivog ulja u sistemu "Studen Holdinga", a tržište Turske posljednje dvije godine predstavlja jedno od glavnih izvoznih tržišta "Bimala" i "Studen Holdinga". Samo u toku 2014. godinu, iz fabrike u Brčkom u Tursku je izvezeno 58 mil KM vrijednosti proizvoda jestivog ulja od ukupnog izvoza 238 mil KM, navodi se u saopštenju.

Preko novoosnovane kompanije "Studen Gida Turkey" sa sjedištem u Istanbulu, "Studen Holding" je omogućio lakši izvoz i drugih proizvoda iz Bosne i Hercegovine koji se proizvode u sistemu "Studen Holdinga" u Brčkom. 

- Naš cilj je dalji razvoj i plasman naših proizvoda u Tursku, a nova kompanija za distribuciju u Istanbulu daje priliku i drugim kompanijama iz BiH koje nisu dio naše poslovne grupe da svoje proizvode izvoze na tržište Turske, sa kojima Bosna i Hercegovina ima sporazum o slobodnoj trgovini i koje prepoznaje kvalitet proizvoda iz naše zemlje - izjavio je Ilija Studen, predsjednik Uprave "Studen Holdinga" i generalni direktor "Bimala".

Osim tržišta Turske, "Studen Holding" preko regionalnog centra u Dubaiju ostvaruje pristup daljim tržištima Bliskog istoka. Značajna tržišta na području Bliskog i Srednjeg istoka na koja "Bimal" trenutno izvozi su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Libanon i Izrael, a odnedavno "Bimal" izvozi i na tržište Kine.

(ekapija)