"Bingo" preuzima potpuno "Tuzla-Remont"

Tuzlanski "Bingo" objavio je ponudu za firmu "Tuzla-Remont" i po svemu sudeći posta će uskoro njen potpuni vlasnik.
07.12.2016 u 09:47
bingo

Bingo posjeduje 69,38 posto dionica Tuzla-Remonta, a tender ponuda se odnosi na preostalih 178.656 ili 30,62 % redovnih dionica. Bingo se obavezao da će za svaku dionicu koja je predmet ponude platiti iznos od 1,10 KM. Sredstva za plaćanje dionica Bingo je obezbijedio iz redovnog poslovanja.

Cilj tender ponude je preuzimanje vlasništva nad kompanijom u 100-postotnom iznosu, te upravljanje Tuzla-Remontom u pravcu njegovog daljeg razvoja i jačanja te povećanje poslovne aktivnosti. Bingo nema namjeru mijenjati dosadašnju politiku zapošljavanja, te ima za cilj da radnici Tuzla-remonta i radnici Binga imaju ravnopravni status.

Takođe, nisu planirane ni promjene u Upravi i Nadzornom odboru Tuzla-Remonta. Bingo Tuzla se pismom podrške od 25. marta 2016. godine obavezao da će za narednih 12 mjeseci finansijski pomoći Tuzla-Remont, za koji revizorska kuća Deloitte nije mogla utvrditi nastavak poslovanja po principu vremenske neograničenosti.

Deloitte upozorava da, osim kontinuiranih gubitaka iz poslovanja, postoji i mogućnost gubitka nekretnina ukoliko treća strana. tj. firma koja nije u sastavu Bingo Grupe, ne bude izmirivala svoje kreditne gubitke.

Naime, Tuzla-Remont je založio svoje nekretnine kao kolateral kod Union banke d.d. Sarajevo. Društvo Tuzla-Remont je u 2015. godini ostvarilo neto gubitak od 193 hiljade KM, a u 2014. godini minus je iznosio 145 hiljada KM. U preduzeću su, na dan 30. juni 2016. godine, bila zaposlena tri radnika.

(indikator)