Brat i sestra pokrenuli farmu koza

Nadomak Banjaluke, u malom selu zvanom Jelićka, možete pronaći farmu koza “Nana Kaas”, koju su osnovali sestra i brat Dajana i Darijo Lemić 2013. godine. Oni proizvode 100 % prirodne proizvode, a vrata njihove farme su otvorena za sve koji žele da probaju njihov sir, jogurt ili sladoled.
01.03.2017 u 17:22
nana kaas

Nana Kaas” bavi se preradom kozijeg mlijeka, a proizvode tvrdi  i svježi sir, jogurt, sladoled i surutku.

Dvadesetšestogodišnja Dajana Lemić živjela je u Belgiji, gdje se školovala, ali je odlučila da farmu pokrene u BiH, odakle je njena porodica porijeklom, zajedno sa nerođenim bratom Darijom.

“Išla sam svake nedjelje na pijacu blizu moje kuće u Belgiji i tu sam upoznala farmera koji je proizvodio i prodavao kozije proizvode. Poslije nekog vremena sam počela raditi kod njega i zavoljela sam cijelu tu priču. Inače sam veliki obožavalac životinja”, kaže za BUKU Dajana Lemić.

Dajana kaže da iz Jelićke, na pola puta između Banjaluke i Prijedora, vuče korijene, ali smatra da je ovo područje idealno za uzgoj koza.

Kada je u pitanju pokretanje firme, kod nas su Lemići naišli na manje probleme sa administracijom, ali to su sve uspjeli brzo riješiti.

“Imali smo i mali problem u aklimatizaciji koza, jer dolaze iz totalno drugačije, holandske klime, ali evo sada je i to u redu. Kako godine odmiču, biće sve bolje i bolje”, ističe naša sagovornica.

Posao na farmi je težak, ali ljubav prema poslu, kozama i prirodi je jača od teškog posla.

Svaki posao je težak na svoj način, pa tako i ovaj. Ali, kada volite ono što radite, ništa nije teško, pa ni ustajanje ranom zorom i cjelodnevne aktivnosti oko životinja i proizvodnje. Prednosti ovog posla su što ste okruženi prirodom i daleko ste od gradske vreve i nervoze. Koze vam daju mir”, priča naša sagovornica.

A i prodaja “Nana Kaas”  proizvoda ide dobro.

“Kupci su veoma zainteresovani za naše proizvode, moramo se pohvaliti da smo do sada naišli uglavnom na pozitivne komentare kupaca. Nastojaćemo da u narednom periodu još poboljšamo naš asortiman, kao  i da povećamo broj koza na našoj farmi”, ističe Dajana Lemić, i dodaje da se proizvodi ove farme mogu naći u marketima širom BiH, ali i u boljim restoranima i hotelima.

Mladi brat i sestra nastoje da rade na razvijanju brenda, jer žele da stvore prepoznatljiv proizvod.

“Cilj nam je da nas prepoznaju kao farmu gdje se proizvodi zdrava i domaća hrana koja će se, nadamo se, uskoro naći i u restoranima širom Evrope”, rekla je Lemić D.

Lemići pozivaju zainteresovane da ih posjete na farmi, da vide kako koze žive i u kojim uslovima se prave njihovi ukusni proizvodi.

(buka)