Dubrovniku treba hiljadu sezonaca, niko se ne javlja da radi

Samo Dubrovniku nedostaje hiljadu sezonskih radnika i njihovi su ugostitelji u velikim brigama, jer imaju problema sa radnom snagom.
14.05.2017 u 11:28
dubrovnik

Najtraženiji su konobari i kuhari, a Stjepan Perić, jedan od dubrovačkih ugostitelja, kaže da samo on u svoja tri ugostiteljska objekta već sutra može zaposliti između 20 i 30 ljudi.

"Tražimo 20 do 30 ljudi, možemo ih sutra zaposliti. Nažalost ih nema. To se pitanje povlači već godinama, u ovoj godini je vrhunac. Mi raspisujemo natječaje, tražimo ih preko osobnih kontakata, na sve moguće načine. Jednostavno se nitko ne javlja i ne znamo što se događa", kaže Perić.

Slaže se da je jedan od velikih problema u Dubrovniku smještaj za radnu snagu.

"Dubrovnik je svjetski turistički centar i ljudi koji se bave iznajmljivanjem jasno je da to puno bolje mogu unovčiti s turistima nego s radnicima, Hrvaticama i Hrvatima, koji su vrlo radišan i kreativan narod", kaže Perić, dodajući da će u budućnosti morati pronaći načina da osiguraju smještaj za kvalitetne radnike.

"Tako ćemo puno lakše doći do kvalitetnih radnika, ne bilo kakvih. Jer, Dubrovnik teži izvrsnosti i moramo tražiti vrhunske radnike", kaže Perić, koji je siguran da su organizacija i odnos prema gostima bili puno bolji nekad prije nego danas.

Iz Udruge ugostitelja već dugo apeliraju na Ministarstvo rada da se povećaju kvote za uvoz strane radne snage, kako bi se bar na vatrogasnoj mjeri riješio ovaj problem.