Elektroprivreda i Rudnik Banovići preuzimaju TTU

Čini se kako bi konačno mogao doći kraj agoniji nekadašnjeg tuzlanskog giganta TTU i da bi njihovi nezbrinuti radnici konačno mogli da prodišu.
10.10.2016 u 14:54
ttu tuzla rmub ep

Naime, kako sada stvari stoje ovu firmu će preuzeti, tačnije njen "zdravi dio" Elektroprivreda BiH i Rudnik Banovići i to procentualno 80% na spram 20 %.

Oni bi trebali partnerski da osnuju novu firmu pod nazivom TTU Energetik d.o.o. Tuzla koja bi opsluživala ova dva velika giganta.

Naime, skupštine i jednog i drugog preduzeća su prihvatile ovakve prijedloge uprava i sada se može bez problema krenuti u njegovu realizaciju.

Tako se očekuje da će već u novembru biti formirana uprava novog preduzeća a samim time i riješena agonija radnika TTU koji su donedavno štrajkali glađu.

- Što se tiče i radnika i broja uposlenih, njih će biti onoliko koliko se bude obezbijedilo posla. Hoće li biti 70 ili 150 ili 250 zavisit će od poslova koje budu dobijali. Mi ne osnivamo socijalno preduzeće, nego preduzeće koje bi trebalo da ostvaruje profit i pokušavamo da sačuvamo jedno preduzće koje je potrebno i ovom Kantonu i Rudnicima i Elektroprivredi, kazao je Munever Čergić, direktor RMU Banovići.

Ranije se spominjalo da bi početni broj radnika bio 70, a povećanje bi zavisilo od obima posla.

pressing.ba