Farmeri kolju telad jer nemaju novca da vrate kredite

Ukupan rast bh. izvoza u Tursku u prvih pet mjeseci je veći za 46 posto. Statističari su zabilježili da je Bosna i Hercegovina u prvih pet mjeseci ove godine izvezla mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti od 41,9 miliona KM, dok je u isto vrijeme prošle godine izvoz iznosio 24,1 milion KM.
06.07.2015 u 09:52
telad

Bh. poljoprivrednici tvrde da nas ne spasava ni izvoz u Tursku i to zbog maćehinskog odnosa entitetskih institucija prema domaćoj proizvodnji.

Mehmed Nikšić iz koordinacije udruženja poljoprivrednika FBiH jedan je od onih koji bez dlake na jeziku govori o problemima koje bh. poljoprivrednicima stvaraju vlasti u FBiH.

"Na pitanje može li nas spasiti izvoz u Tursku odgovor je odrečan. Mi ne uspijemo da proizvedemo ni 20 posto vlastitih potreba za hranom.

Manji nam je problem izvoz od uvoza. Uvozimo nekontrolisano, a možete zamisliti kako je baviti se poljoprivredom bez poticaja više od godinu. Znate šta je još problem? Farmeri kolju telad jer nemaju novca da vrate kredite. Nemamo vlastiti reprodukcioni centar. Farme se gase. Niko ne proizvodi. Pa mi godišnje vjerovatno ne možemo proizvesti mesa kolike su sedmodnevne potrebe Istanbula. To je problem. Proizvodnja se u ovakvim uslovima i sa ovakvim odnosom vlasti ne isplati", kaže Nikšić, prenose Dani.

Njegov kolega iz Republike Srpske poljoprivrednik i predsjednik Udruženja poljoprivrednika i stočara RS-a Vladimir Usorac kaže da je problem plasman proizvoda.

"Kada ne možete plasirati mlijeko, onda se uništavaju krave, onda nema junadi i teladi za tov. Dobro je da raste potražnja za bikovima i teladima i uz odluku Evropske unije da možemo izvoziti mlijeko i mliječne prerađevine, doći ćemo i u Tursku. Osim tržišta, treba nam uređenija država, što sada nemamo", ističe Usorac.

 

Federacija BiH je poljoprivrednicima ostala dužna više od 50 miliona KM za biljnu i animalnu proizvodnju. Unatoč tome, u prva četiri mjeseca ove godine BiH je izvezla mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti od 14 miliona (u cijeloj prošloj godini 20 miliona KM). Od tih 14 miliona, deset je izvezeno u Tursku, milion i po u Srbiju i oko 950.000 u Crnu Goru.

(pressing.ba)