Gradačački "Inmer" izvozi više od 50 posto proizvodnje

Za gradačačku mljekaru Inmer, koja posluje u sastavu kompanije Lactalis BH, članice najveće svjetske mljekarske grupacije Lactalis Group, 2015. godina bila je rekordna u više segmenata njenog poslovanja.
14.01.2016 u 11:32
inmer

Uspješna poslovna godina ove domaće mljekare ogleda se u porastu proizvodnje za oko deset posto u odnosu na 2014. godinu, što je rezultat konstantnog ulaganja u tehnologiju, opremu i inovacije, ali i vrhunskoj kvaliteti domaćih proizvoda, brendova Dukat, Domaće blago i Dar prirode, prepoznate i potvrđene od potrošača i struke.

- Naša opredijeljenost su razvoj, stalno unapređenje kvalitete proizvoda i prilagođavanje potrebama potrošača. Lactalis Group je preko Lactalis BH, u mljekaru Inmer dosad uložila više od 18 miliona KM, a u narednom periodu planirana su nova ulaganja, kao i otvorenje novih, modernih proizvodnih pogona u Gradačcu kako bi kvalitet proizvoda uvijek bio na maksimalnom nivou - izjavio je Duško Glišić, direktor kompanije Lactalis BH.

Više proizvoda na proizvodnim trakama Inmera rezultat su i izvozne orijentacije kompanije Lactalis BH. U 2015. godini više od 50 posto proizvoda izvezeno je na tržišta Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije. To je doprinijelo da u 2015. godini Lactalis BH, u volumenima izvezenog mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH, ima 34 posto udjela unutar ove kategorije.

Povećanje proizvodnje u Inmeru djelovalo je afirmativno i na više od 3.200 domaćih farmera i kooperanata od kojih je Inmer otkupio više sirovina u poređenju sa otkupom u 2014. godini. Osim kroz otkup sirovina, Lactalis BH stimulira domaće farmere različitim obllicima kreditiranja, pomaže pri obnavljanju stočnog fonda, kupovini stočne hrane i sl. Na taj način doprinosi poboljšanju kvalitete sirovina koje su osnovni preduvjet za kvalitetan proizvod.

(fena)