Gradačac: Na Sajmu izlagači iz deset država

U Gradačcu je u srijedu otvoren 42.Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive!
26.08.2015 u 16:37
sajam 1

Na 7.500 metara kvadrata sajamskog prostora, svoje proizvode i usluge prezentira oko 250 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske Pakistana  i Turske. 

- Godinama Sajam šljive snažno potiče gospodarski razvoj, naročito u poljoprivredi i snažno potiče rađanje novih preduzeća koja doprinose društvenom razvoju. Sajam je i mjesto edukativnih susreta proizvođača sa stručnim ljudima iz raznih oblasti koji pomiču granice znanja i saznjanja u oblasti poljoprivrede i prerađivačke industrije, kazao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Premijer Vlade Tuzlanskog kantona Bego Gutić kazao je da su organizatori, unatoč raznim prirodnim nepogodama održali kontinuitet održavanja sajma, koji je kao takav opravdano vodeća manifestacija ovog tipa u širem okruženju.
 
- Naša je zajednička želja i potreba jedinstveno tržište u Bosni i Hercegovini, kao i jedinstveni poticaji za poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju. Ne smijemo biti ovisni o uvoznoj hrani, jer imamo prirodno bogatu zemlju i jako vrijedne ljude, koji uz malu podršku ostvaruju zavidne rezultate, kazao je Gutić.

Načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić također se obratio prisutnima.
 
- Ova manifestacija dala je ogroman doprinos razvoju poljoprivrede u Gradačcu i ponosni smo na naše poljoprivredne proizvođače. No, moramo biti svjesni da od našeg ponosa poljoprivrednici i prehrambena industrija nemaju velike koristi, nego se traži veći angažman nadležnih organa u pružanju pomoći i vođenju pravilne politike u ovoj oblasti, istaknuo je Dervišagić.

(pressing.ba)